Olli Rehn en av tre kandidater kvar för IMF-toppjobbet

Tre kandidater finns kvar för att ta över som chef för Internationella valutafonden (IMF) i höst: Olli Rehn, Jeroen Dijsselbloem och Kristalina Georgieva, rapporterar Financial Times.

Finlands centralbankschef Olli Rehn. Arkivbild
TT
29.07.2019 19:13 UPPDATERAD 29.07.2019 20:02
Den avgående IMF-chefen Christine Lagarde ska i november ta över chefskapet för Europeiska centralbanken efter Mario Draghi. Och rekryteringen av en ny IMF-chef ska vara klar den 4 oktober, enligt IMF:s planering.
Dijsselbloem, före detta nederländsk finansminister och chef för den så kallade Eurogruppen under eurokrisen, beskrivs av Financial Times som en kandidat med stort stöd i Nordeuropa och Tyskland.
Den förre EU-kommissionären Olli Rehn, numera chef för Finlands centralbank, ligger också bra till i Nordeuropa.
Läs också: Antti Rinne vill se Olli Rehn som Europas kandidat till posten som chef för IMF
Bulgariskan Kristalina Georgieva, sedan 2017 chef på Världsbanken, har fått stöd av Frankrike. Hon var liksom Olli Rehn tidigare verksam som EU-kommissionär.
Men Georgieva fyller 66 år i augusti och har därmed åldern emot sig då IMF:s regler säger att man som högst får vara 65 för att söka jobbet som IMF-chef.
IMF har av tradition letts av en chef med europeiskt ursprung. Detta är dock inget formellt krav. Fast det ser ut att bli en europé även denna gång, sedan USA:s finansminister Steven Mnuchin tidigare i juli uttalat sig positivt om utsikterna för en europeisk IMF-chef.

ANDRA LÄSER