Video: "Sluta prata svenska, det här är ett finskt land"

Finlandssvenska ungdomar är ganska nöjda med sina liv enligt Magmas ungdomsbarometer. Men många har behandlats illa för att de talar svenska och mer än var femte ungdom säger att de ofta känner sig ensamma.

Rasmus Tiainen (till vänster) studerar till merkonom och kompisen Joseph Akrong till kock.
– En gång i metron så kom en finskspråkig person, som såklart var full, fram till mig och sade "sluta prata svenska, det här är ett finskt land", säger 16 år gamla Alexandra Wikberg.
17 år gamla Tom Sairanen har liknande erfarenheter och känner sig varje gång lika obekväm.
– Flera gånger i till exempel butiken har jag fått blickar av finskspråkiga personer. Ingen vill förstå att det här är ett tvåspråkigt land, säger Sairanen.
Enligt den färska ungdomsbarometern har 42 procent av finlandssvenska ungdomar i åldern 15-19 år blivit språkmobbade. 17 år gamla Marie Währn har aldrig själv blivit illa behandlad på grund av att hon talar svenska men hon vet många andra som har.
– Det är viktigt för mig att vara en del av en svenskspråkig gemenskap men jag tänker inte på att den är svenskspråkig utan det viktigaste är att höra till någon gemenskap, säger Währn.

Var femte känner sig ofta ensam

Enligt den färska enkäten är finlandssvenska ungdomar rätt nöjda med sina liv men 30 procent av flickorna och 15 procent av pojkarna känner sig ofta ensamma.
– Jag känner mig emellanåt ensam. Det skulle vara trevligt att ha lite fler kompisar. Inte kompisar på nätet, utan nära kompisar som man umgås med skulle jag gärna ha fler av, säger Sairanen.
16 år gamla Alexandra Wikberg säger att känslan av ensamhet också beror på årstiden.
– På vintern då det är mörkt känner jag mig lite mer ensam, men på sommaren känns det som jag har allt runt omkring mig som jag behöver, säger Wikberg.
21 år gamla Rasmus Tiainen känner sig däremot aldrig ensam.
– Jag har aldrig känt mig ensam och just nu är jag jättenöjd med mitt liv. Allt går enligt planerna.

Stressar inte för framtiden

Enligt enkäten känner sig flickor oftare ensamma och har mer ångest för framtiden. Enligt Sairanen, Währn, Wikberg och Tiainen kan det bero på att flickor stressar mer för skolan än pojkar, ojämna maktstrukturer i samhället och pressen att man ska vara på ett visst sätt.
Överlag stressar ändå finlandssvenska ungdomar inte alltför mycket för framtiden. Hela 95 procent räknar med att de har ett jobb om tio år.
– Jag känner ingen ångest för framtiden. Jag har redan jobbat och efter skolan ska jag jobba igen, säger Rasmus Tiainen.
Marie Währn ser också positivt på framtiden. Hon studerar för tillfället till elmontör vid yrkesinstitutet Prakticum i Helsingfors och drömmer om att studera ljudteknik i Australien.
– Jag är väldigt positivt inställd. Jag vill bara att tiden ska gå fort så att jag får studera på den skolan jag vill, säger Währn.

ANDRA LÄSER