Rinne klar med de tre första sonderingssamtalen – Sipiläs försenade flyg töjde på tidtabellen

Regeringssonderaren Antti Rinne (SDP) avslutade söndagens samtal med Kristdemokraterna (KD), Sannfinländarna (Sannf) och Centern (C) genom att berömma partierna för att ha gjort sina läxor väl.

Kristdemokraternas partiordförande Sari Essayah och riksdagsgruppens ordförande Päivi Räsänen går ut efter att de talat med Antti Rinne.
05.05.2019 16:41 UPPDATERAD 05.05.2019 21:56
Sonderingssamtalen mellan Antti Rinne och de tre första partierna avslutades klockan 18 på söndagskvällen, senare än aviserat för att Juha Sipiläs (C) flyg var försenat och samtalet med Centern därför kom i gång med fördröjning.
– Vi har samtalat i god anda, men kommit överens om att inte röja detaljerna i diskussionerna i dag, sade Rinne strax efter klockan 18.
Efter att mötet med Centern avslutats vek både Sipilä och ordföranden för partiets riksdagsgrupp Antti Kaikkonen av utan ett ord till medierna. Snart därefter sammanfattade Rinne dagens samtal kort.
– Inget parti är uträknat i det här skedet, nu måste jag avgöra om det finns behov för fördjupande samtal med dem.
Med Sannfinländarna och Centern rörde sig dagens diskussioner kring den ekonomiska politiken, EU-politiken och klimatfrågor, sade Rinne utan att specificera innehållet mer.
Starten för söndagens samtal gick med Kristdemokratiska partiet, därefter klev Sannfinländarnas ordförande Jussi Halla-aho in hos Rinne i riksdagen. Sist stod Centern i tur.
Inför det första mötet vid 14-tiden sade ordförande för Kristdemokraternas riksdagsgrupp Päivi Räsänen och partiets ordförande Sari Essayah att allt ännu kan diskuteras.
– Det är ju därför vi är här, sade Essayah och medan Räsänen konstaterade att regeringssonderaren säkert av erfarenhet känner till hur viktigt det är för partiet att bevara rätten till hemvårdsstöd för familjer med barn under tre år.
När partiet på valborgsmässoafton svarade Rinne på frågan om vilka villkor som är oeftergivliga för en regeringsmedverkan under ledning av socialdemokraterna svarade kristdemokraterna att de ser en medverkan osannolik ifall incitamenten för arbete och företagsamhet försvagas. Samtidigt nämndes familjernas möjlighet att välja hur de vårdar sina barn. På KD:s lista står också kravet att satsa starkt på barns och ungas hälsa och välfärd samt på utbildning. En annan fråga på listan handlar om personers könsuppfattning, som KD inte anser kan vara självdefinierad. Inför förhandlingarna lyfte KD också frågan om en personaldimensionering inom äldrevården och behovet av ett äldreombud.
Efter mötet med Rinne är Essyah mycket förtegen.
– Det var ett samtal i god anda och diskuterade ekonomiska frågor lite mer på djupet än tidigare.

Är en regeringsmedverkan fortfarande möjlig för er?

– Jag kan inte ta ställning till fortsättningen nu. Vi var det första partiet att ha det här samtalet, men vi säger som tidigare att vi kan samarbeta med alla så länge regeringsprogrammet passar ihop med våra värderingar.
Läs också: Här är partiernas knäckfrågor: Centern och Saml har kravlistor långa som nödåret

Centerunga uttalar sig

Efter Kristdemokraterna var det Sannfinländarnas tur att diskutera med Rinne och strax efter 14.40 dök partiordförande Jussi Halla-aho upp ensam. Sist i raden var Centerpartiet, vars vilja att medverka i regeringen av olika källor beskrivits som splittrad. Under söndagen gick till exempel Centerns ungdomsorganisation Centerunga ut med att partiet inte självmant borde välja en plats i oppositionen, utan fortfarande arbeta för en regeringsmedverkan. Centerunga säger att partiet bär ansvar för att arbeta för att infria sina vallöften till de 433 920 väljare som gav partiet sin röst. Centerunga säger också att oppositionen inte är något man väljer, utan något man hamnar i.
Läs också: De unga i Centern vill med i regeringen - dags för generationsskiftet att synas utåt?
I lördags sade Rinne till Helsingin Sanomat att hans mål är en tydlig majoritetsregering där inget mindre parti kan få en vågmästarroll.
Samtalen med partierna fortsätter i morgon, måndag. Först på listan står De gröna klockan 15. Därefter träffar Rinne Vänsterförbundet klockan 16, Svenska folkpartiet klockan 17 och Samlingspartiet klockan 18.
Rinne förväntas meddela på tisdag med vilka partier han inleder de egentliga regeringsförhandlingarna. Den tidtabellen höll han fortfarande fast vid efter de tre första sonderingssamtalen.
Sannfinländarnas partiordförande Jussi Halla-aho träffar Antti Rinne.

ANDRA LÄSER