Skolorna i Helsingfors håller fast vid munskydden – THL vill slopa dem

Institutet för hälsa och välfärd har nu slopat rekommendationen att bära munskydd på offentliga platser.

Nu gäller inte rekommendationen om munskydd längre, meddelar Institutet för hälsa och välfärd. Men skolorna håller dem kvar.
14.04.2022 11:03 UPPDATERAD 14.04.2022 15:58
Rekommendationen slopas med några undantag.
De som söker behandling eller testar sig för coronaviruset rekommenderas bära munskydd. Detsamma gäller de som har en konstaterad smitta och som har blivit utsatta för smitta.
I många skolor gäller ändå fortfarande att elever och personal bär munskydd.
Kommer det här beslutet nu också att hävas?
HBL får kontakt med Hanna Laine, Helsingfors kontaktchef för coronaförberedelser, som säger att beslutet kommer att granskas på nytt inom nära framtid.
Tills vidare gäller fortsättningsvis munskydd i skolorna.
"I Helsingfors gäller en lokal munskyddsrekommendation som är bredare än THL:s rekommendation. Våra lokala rekommendationer kommer att granskas igen inom en snar framtid. Detta görs även med hänsyn till skoleleverna och personalen."
Hon infogar att det råder olika lokala rekommendationer om munskydd i olika områden.
"Det lönar sig för var och en att hålla koll på vad som sägs i kommunikationen i den egna kommunen eller i sjukvårdsdistriktet."
Då HBL talade med hälsosäkerhetschefen Mika Salminen förra veckan menade han att THL aldrig har gått ut med en munskyddsrekommendation som gäller skolmiljön.
– Vi har allmänt sett inte sett någon större nödvändighet med att ha munskydd i skolorna. Därför har vi inte gett en sådan rekommendation. Samtidigt har vi konstaterat att eftersom det här är en fråga som de lokala myndigheterna är ansvariga för, så har de förstås rätt att ge sina egna rekommendationer, sade Salminen.
Rent konkret är det kommunens eller sjukvårdsdistriktets smittskyddsläkare som ska reagera, säger han.

ANDRA LÄSER