Stiltje i samtalen i Belarus

Den tredje samtalsrundan mellan Ryssland och Ukraina gav inte mycket. Mer hopp ställer omvärlden kring uppgifterna om att Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov och Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba har gått med på att träffas.

Den ukrainska delegationen anländer för samtal med Ryssland. Bild från samtalen förra veckan.
Resultatlösa samtal, eller små framsteg? Frågan om hur måndagens samtal mellan Ukraina och Ryssland gick fick olika svar beroende på vem man frågade.
– Positiva signaler, säger den ukrainska sidan enligt AFP och Reuters.
– Vi nådde inte dit vi ville och hoppas på resultat nästa gång, säger den ryska delegationens chef Vladimir Medinskij enligt AFP.
Vad de små framstegen som Ukraina tyckte sig se stod direkt efter mötet inte klart, däremot bekräftade parterna att de främst diskuterat de humanitära korridorer för civila de verbalt har stridit om de senaste dagarna.

Macron: Hyckleri

Inför mötet anklagade Ryssland Ukraina för att hindra humanitära korridorer, syftet skulle vara att använda civila som mänskliga sköldar.
Ukraina hade då avvisat det ryska förslag om korridorer från Kiev och Charkiv, humanitära korridorer som skulle gå till Belarus respektive Ryssland.
– Det här är inte ett acceptabelt alternativ, säger Ukrainas vice premiärminister Iryna Vereshchuk och lägger till att civila inte kommer att "ta sig till Belarus och sedan ta ett plan till Ryssland".
Frankrikes president Emmanuel Macron säger till fransk tv att det ryska förslaget är hyckleri.
– Jag känner inte till många ukrainare som vill åka till Ryssland, säger han till tv-kanalen LCI.

Peskov upprepar ryska krav

Inför mötet sade också Kremls talesperson Dmitrij Peskov till Reuters att Ryssland är berett att stoppa sin offensiv med omedelbar verkan om Ukraina går med på Kremls krav – samma krav Ryssland tidigare ställt, bland annat att Ukraina erkänner Krim som en del av Ryssland och att man ska förhålla sig neutralt och inte ingå i något block.
– Huvudsaken är att Ukraina upphör med sina militära aktioner. Då kommer ingen att skjuta, sade Dmitrij Peskov.
Ukraina har inte officiellt svarat på uttalandet, men kraven har tidigare avvisats.

Utrikesministrar möts?

Parallellt med mötet kommer även uppgifter om att USA:s president Joe Biden ska hålla en telefonkonferens med Tysklands Olaf Scholz, Storbritanniens Boris Johnson och Frankrikes Emmanuel Macron. Det samtalet ska enligt AFP ha inletts klockan 16.30. Johnson ska även diskutera Ukraina med Kanadas premiärminister Justin Trudeau, som är i London.
Såväl EU:s permanente rådsordförande Charles Michel som Indiens premiärminister Narendra Modi har under dagen pratat med Rysslands president Vladimir Putin.
Under måndagen kom också besked om att Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov och Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba har gått med på att träffas i Antalya i Turkiet på torsdag.
Beskedet kommer efter att president Recep Tayyip Erdogan talat med såväl Rysslands som Ukrainas presidenter.
"Möjligheten för ett sådant möte övervägs", säger Oleh Nikolenko, talesperson för Ukrainas utrikesministerium, till AFP.
Mötet skulle vara det första av sitt slag som Lavrov deltar i sedan Ryssland inledde kriget mot Ukraina.

ANDRA LÄSER