Astrid Lindgren låg ner när hon skrev

"Voffor gör di på detta viset?!" utbrister rumpnissarna när de flänger runt i Astrid Lindgrens saga om Ronja Rövardotter. Nu har ett forskarteam för första gången någonsin lyckats tyda författarens anteckningsblock. När man läser krumelurerna blir man minst lika förvirrad som rumpnissarna.

Astrid Lindgren fick jobb 1928 som sekreterare på Kungliga Automobilklubben som var en intresseförening för bilismen. Tre år senare gifte hon sig med Sture Lindgren som också jobbade där. Som sekreterare blev hon skicklig på att anteckna med hjälp av stenografi.
22.05.2022 06:01 UPPDATERAD 22.05.2022 15:02
Astrid Lindgren var sekreterare innan hon inledde författarkarriären och skrev därför anteckningar och utkast till sina världsberömda barnböcker i stenografi, en skrivmetod med förkortningar och förenklade tecken som notarier och sekreterare använt för att kunna anteckna i ett rasande tempo.
I tre års tid har ett forskningsprojekt vid Svenska barnboksinstitutet med namnet "Astrid Lindgren-koden" försökt tolka barnboksförfattarens slarviga handstil, som fram tills nu inte studerats av någon annan.
– Astrids stenografi är slarvig eftersom den inte är tänkt att läsas av andra, medan stenografi-anteckningar från möten eller riksdagen kan se annorlunda ut, säger Karolina Andersdotter, doktorand i informationsvetenskap vid Åbo Akademi, som är en av de ansvariga forskarna bakom projektet.

ANDRA LÄSER