Mördarsekten i tonårsflickans ögon

Hon växte upp med myterna om Charles Manson och de brutala mord hans "familj" begick. Men i den amerikanska författaren Emma Clines debutroman Flickorna har den karismatiske sektledaren hamnat i periferin. Fokus ligger i stället på de unga kvinnorna omkring honom.

Emma Cline inspirerades av händelserna kring Manson-morden när hon skrev sin roman "Flickorna". Men den fiktiva berättelsen fokuserar på de unga kvinnorna i sektledarens omgivning.
Sara Ullberg/TT
16.09.2016 15:20 UPPDATERAD 16.09.2016 16:44
Jo, Emma Cline var fullt medveten om att hennes bok skulle beskrivas som "spekulativ" och kritiseras för att den har inspirerats av en av 1900-talets mest uppslitande händelser. De fem mord som begicks av Mansonfamiljen den 8 augusti 1969, där den höggravida skådespelerskan Sharon Tate var ett av offren, tillhör fortfarande de mest omskrivna kriminalfallen i världen.

Emma Cline

Ålder: 27 år.
Bakgrund: Växte upp i Sonoma i Kalifornien. Hennes föräldrar äger en vingård och hon är ett av sju syskon ("det har lärt mig allt om gruppdynamik."). Utbildad vid Columbia-universitetet. Hade fått ett par essäer och noveller publicerade innan hon skrev kontrakt med ett förlag för att ge ut "Flickorna". Enligt uppgifter i olika medier fick hon ett förskott på två miljoner dollar, motsvarande 17 miljoner kronor, för boken.
Manson-morden: Emma Clines föräldrar var tonåringar i Kalifornien när morden inträffade och händelserna gjorde starkt intryck på dem. "De blev på något sätt medvetna om fara. Efter morden började deras föräldrar låsa sina ytterdörrar."
Senast lästa bok: Dave Eggers "Heroes of the frontier".
Nästa projekt: Har en ny bok på gång, men har på grund av allt resande inte riktigt hunnit komma i gång med skrivandet.
Aktuell med: Romanen "Flickorna" som nyligen utkom på svenska.
– För mig är all fiktion spekulativ – av ren nödvändighet. I nästan all skönlitteratur sätter sig författaren in i en annan människas tankar, vilket ju i sig är en lögn. Det finns ingen konflikt i att skriva något som hämtar inspiration från verkliga livet, det är vad skönlitterära författare gör. Men det var viktigt för mig att inte göra brottet ännu mer skrämmande eller sensationellt, jag ville i stället låta de psykologiska aspekterna stå i förgrunden i boken, säger hon.

Flickorna i fokus

Filmrättigheterna till "Flickorna" snappades tidigt upp av producenten Scott Rudin. Men Emma Cline är egentligen inte särskilt intresserad av den eventuella filmatiseringen av boken. Hon har redan tackat nej till att skriva manus till filmen.
Flickorna är inte heller en skildring av Charles Manson. Emma Cline ville inte reproducera den trötta, men fortfarande gångbara medieklichén om den gåtfulle sektledaren vars karisma fick unga kvinnor att lämna allt för att följa honom. Den fiktiva berättelsen kretsar i stället kring 14-åriga Evie Boyd, en ganska vanlig tonåring vars föräldrar nyligen har skilt sig. En dag stöter hon av en slump ihop med en flock unga kvinnor, vars oblyga och fria beteende väcker hennes uppmärksamhet.
– Tonårsflickor är på många sätt den del av befolkningen som har minst tillgång till makt och ofta beskrivs helt utan komplexitet. Det är väldigt enkelt att avfärda dem. Men jag är otroligt intresserad av det arbete som det innebär att vara flicka, av den där känslan av att förbereda sig för och vänta på något, vilket jag inte tror är en lika stor del av livet för tonårspojkar.

Är hett byte

Hon väger sina ord noggrant, delvis på grund av jetlag, delvis eftersom hon har gjort många intervjuer den senaste tiden. Ända sedan det för nästan två år sedan började ryktas om att ett förlag hade betalat två miljoner dollar i förskott för en 25-årig författares debutroman har Emma Cline varit ett hett byte för pressen. Nu befinner hon sig på en turné mellan åtta länder för att prata om boken. I Sverige stannar hon i drygt 24 timmar.
– Det är lite tråkigt att inte hinna se något på platserna jag besöker, men min syster som har följt med hit tar bilder och visar mig allt hon har sett på dagarna, berättar hon med en kombination av ett leende och en suck.
Hon befinner sig ganska långt från det liv hon levde innan boken gavs ut och The Girl with the Dragon Tattoo-producenten Scott Rudin köpte filmrättigheterna till den. Flickorna skrevs i ett skjul på en kompis bakgård i Brooklyn, ett ställe som var tillräckligt billigt och isolerat från omvärlden för att fungera som skrivarstuga.
– Det finns en diametral motsättning här: Skrivandet är så privat och inåtvänt och att sedan plötsligt vara ett publikt ansikte, att göra intervjuer och bli recenserad är en väldigt konstig aspekt av författarskapet som ingen förbereder en för. Det är väldigt onaturligt för någon som har en författares lynne.

Nästan mördare

Tvetydigheter fascinerar henne å andra sidan. Att familjeflickan Evie dras in i en sektliknande gemenskap, att hon så till den grad attraheras av det rebelliska och frigjorda hos de främmande unga kvinnorna att hon nästan blir medhjälpare till ett massmord är ingen slump.
– Dubbeltydighet är det som intresserar mig allra mest, särskilt moralisk sådan. Evie, som till slut inte deltar i morden, får inte någon yttre bestraffning utan i stället en inre. Hade hon straffats av samhället hade det nästan kunnat upplevas som en lättnad, men hon måste leva i detta mörka psykologiska ögonblick resten av livet, säger Emma Cline.
"När man befinner sig mitt i det hela är det nog svårt att se alla de här små, små överträdelserna som plötsligt leder till något större", säger Emma Cline om hur nära det är att 14-åriga Evie Boyd i romanen "Flickorna" blir medhjälpare till mord.

ANDRA LÄSER