Coronaviruset hotar att leda till rekordstort biståndsbehov

Finland borde ta fram en strategi för att hjälpa i synnerhet fattiga länder att hantera cornaepidemin, anser Utvecklingspolitiska kommissionen.

Myndigheterna delar ut matpaket i storstaden Lagos i Nigeria den första april, dagen efter att strikta restriktioner hade införts för att bromsa spridningen av coronaviruset.
Coronaviruset drabbar de mest utsatta människorna i världen och epidemin kan leda till ett rekordstort behov av humanitärt bistånd, bedömer Utvecklingspolitiska kommissionen i sin analys som publicerades på tisdagen.
"Världen har inte råd med att de afrikanska ländernas utvecklingssträvanden förbyts i en humanitär kris. Inte heller Europa är i säkerhet om våra närområden hamnar i kris eller om viruset börjar sprida sig igen. Därför måste vi få epidemin under kontroll överallt", betonar Utvecklingspolitiska kommissionen i ett pressmeddelande.
Kommissionen är ett parlamentariskt och samhälleligt representativt rådgivande organ för Finlands utvecklingspolitik.
Utvecklingspolitiska kommissionen anser att Finland snarast möjligt borde ta fram en strategi för att stödja i synnerhet fattiga länder att förbereda sig på, hantera och återhämta sig från epidemin. Men kommissionen betonar att detta inte får ske på bekostnad av långsiktiga utvecklingsprojekt och bistånd till pågående humanitära kriser som inte orsakats av coronaviruset.
Enligt Utvecklingspolitiska kommissionen är det ytterst viktigt att Finland deltar i FN:s covid-19-fond.
ANDRA LÄSER