Klart färre drunknade i augusti i år – skälet lär vara det svala vädret

Antalet drunknade relativt litet i augusti. Statistiken för hela sommaren är dock dyster. Livräddningsförbundet: Det gäller att tänka på säkerheten innan man ger sig ut på sjön.

Under årets första åtta månader har 120 personer drunknat i Finland, visar preliminär statistik. Det är klart fler än i fjol.
Sex personer drunknade i Finland i augusti, enligt Finlands simundervisnings- och livräddningsförbunds (FSL) preliminära statistik.
Av de sex personerna drunknade tre i samband med båtkörning, två efter att de fallit i vattnet, medan ett drunkningsfall skedde i samband med simning.
Antalet drunknade var klart lägre nu än i augusti i fjol, då 15 personer drunknade.
Enligt FSL lär det bero på att augusti i år var en förhållandevis kylig månad, med svalt vatten.

88 drunknade i maj–juli

Statistiken för de övriga sommarmånaderna är dock dyster. Under tiden maj–juli drunknade 88 personer, enligt FSL:s statistik. Året innan drunknade 43 personer under samma period.
Även här spelade vädret in: årets sommar fram till augusti var väldigt varm i synnerhet i mellersta och södra Finland, vilket då verkar ha ökat antalet drunkningsolyckor.
FSL konstaterar att siffrorna kunde ha varit ännu dystrare ifall inte utomstående kommit till undsättning, bland annat när en fem meters pulpetbåt vändes upp och ner av en svallvåg – eller när en kanot med två personer och tre hundar kapsejsade.
"Farosituationer kan uppstå för vem som helst. En olycka kommer alltid plötsligt. Det bästa sättet att förbereda sig är att tänka på säkerheten redan innan man beger sig ut på vattnet. Det gäller i synnerhet nu, med höstens kyliga väder och hav", säger Anne Hiltunen som planerar FSL:s livräddningsutbildning.
Under perioden januari-augusti dog 120 personer i drunkningsolyckor i Finland. I fjol var antalet 93 under samma period.
Normalt drunknar 100–150 personer per år. Ungefär hälften av dem är alkoholpåverkade.
ANDRA LÄSER