Seniordans är motion

– Seniordans är en motionsform där man rör sig till trevlig musik … börjar Gunilla Cavonius.– … Utan att man ens märker att man motionerar, fortsätter Inge Blomander.

Ingen pardans. I Internationell seniordans dansar man i ring eller på led och byter ofta partner. Man behöver inte ha ett eget par för att delta.

Damerna är ledare för internationell seniordans, där tonvikten ligger på det första ordet – internationell. Det är en ursprungligen tysk tradition, som har spridit sig över världen, speciellt till ställen där det finns tyska kolonier.

– Alla dansar tillsammans, så man behöver inte ha en egen partner. Musiken kan vara allt från cha-cha-cha till folkmusik, vi använder växelsteg, valssteg och promenadsteg, förklarar Gunilla Cavonius.

– Vi dansar alla tillsammans, hela världen dansar samma danser, säger Christer Alfthan.

– Just nu dansar de i takt till Vem kan segla förutan vind ända i Brasilien, efter att vi lärde ut den dansen på den senaste internationella konferensen i våras, säger Inge Blomander.

Trots att dansen heter internationell seniordans är det alltså inte fråga om någon gammaldans, eller dans för äldre. Seniordans passar för män och kvinnor i alla åldrar, ensamma och par – ja, alla som vill kombinera fysisk motion med tankearbete och samtidigt umgås med andra som gillar dans.

I Helsingfors kan man dansa seniordans på svenska både på Arbis och i Arbetets vänners danskrets.

– Tyvärr har vi mycket få herrar med. Vi behöver mera karlar, säger Christer Alfthan, som leder en dansgrupp vid Arbis i Stoa tillsammans med Ulla Ek.

Nu ordnar Finlands seniordansförbund i samarbete med Arbetets vänner tre pröva på-tillfällen, för att flera intresserade ska våga komma och pröva på.

– Det kan kännas svårt att gå med i en grupp där alla redan kan grundstegen. Nu kan nybörjare pröva på och få lära sig stegen från noll, säger Blomander.

Bristen på karlar är ett typiskt Helsingforsproblem. Längre norrut är läget det motsatta.

– På finska sidan finns det flera karlar som dansar och uppe i Lappland lär det finnas flera karlar än kvinnor på seniordanserna. Samma sak är det i Norge, där det är brist på kvinnliga dansare, vet Cavonius.

Pröva på seniordans

Seniordansledare i Huvudstadsregionen ordnar tre danstillfällen, där både nybörjare och tidigare dansare får pröva på internationell seniordans.

Dansen ordnas tre tisdagar i rad, klockan 14 i Arbetets vänners festsal på Annegatan 26, våning 2, med start den 20 september.

Man dansar i ring, på rad, ensam och parvis till olika rytmer som vals, tango eller latinamerikanska rytmer. Man byter ofta partner i dansens virvlar. Bekväma skor och vattenflaska behövs, men det är ingen förhandsanmälan eller avgift.

ANDRA LÄSER