Vintersäsongen i gång – här är höjdpunkterna

En del är inställt, annat flyttat men den trots coronapandemin finns det många idrottshöjdpunkter att se fram emot i vinter.

De finländska längdåkarna Johanna Matintalo, Kerttu Niskanen, Laura Mononen och Krista Pärmäkoski.

Längdskidor

Den nationella säsongen har redan kört i gång med finländska cupen.
Nästa helg är det världscuppremiär i finländska Ruka och säsongen avslutas i blivande OS-orten Peking i mars. Totalt är 13 tävlingar planerade, i sju olika länder.
Internationella skidförbundet (Fis) har fått kritik för att man inte tar tillräcklig hänsyn till åkarnas hälsa och det är osäkert om alla planerade tävlingar går att genomföra. Den andra världscuphelgen i norska Lillehammer den 4–6 december har redan skjutits upp.
VM går i tyska Oberstdorf den 23 februari–7 mars.

Skidskytte

Internationella förbundet (IBU) har minskat antalet arrangörer för att minska på resandet. Världscupsäsongen inleds om en vecka med dubbla tävlingar i finländska Kontiolax.
Tyska skidskyttemetrolopen Ruhpolding har strukits helt ur kalendern, liksom franska Annecy och även svenska Östersund förlorade sin tävling.
VM avgörs 9–21 februari i Pokljuka, Slovenien.

Alpint

Världscupen startade i österrikiska Sölden i mitten av oktober med storslalomtävlingar. I helgen är det slalompremiär med dubbla tävlingar för damerna i finländska Levi.
Till skillnad mot vanliga år blir det inga tävlingar i USA och Kanada i höst – resebegränsningar och karantänsregler sätter stopp.
VM avgörs i Cortina, i norra Italien som är hårt coronadrabbat, med start den 9–21 februari.

Ishockey

De inhemska ligorna är i gång och försöker genomföra säsongen med en del publikbegränsningar.
Den europeiska klubblagsturneringen European Hockey League ställdes in.
NHL planerar att inleda säsongen som man avslutade den förra – i så kallade bubblor den 1 januari.
Herrarnas VM spelas i maj nästa år. Internationella ishockeyförbundet har ännu inte bestämt om ifrågasatta Belarus får vara kvar som arrangör tillsammans med Lettland.
Lejonen har två turneringar i Euro Hockey Tour inplanerade: Channel One Cup i Ryssland strax före jul och svenska Beijer Hockey Games i februari.
Junior-VM för pojkar går som vanligt mellan jul och nyår. Men bara på en enda plats, i en bubbla i Edmonton, och utan publik.
Damernas VM-turneringen ska enligt planerna avgöras i Halifax i Kanada i mars och april.

Handboll

För damerna väntar EM 3–20 december – kanske. Mästerskapet skulle delas mellan Norge och Danmark, men i måndags avsade sig Norge sina matcher på grund av landets smittskyddsregler. Om inte Danmark kan arrangera turneringen på egen hand ställs den sannolikt in. Besked väntas närmaste dagarna.
För herrarnas del är det VM i Egypten 13–31 januari som gäller.

ANDRA LÄSER