Byst av Vladimir Lenin tas ner i Åbo centrum – så här går det för Helsingforsstatyn

En Lenin-byst i centrum av Åbo speglar inte stadens värdegrund. Den ska nu plockas bort.

Leninbysten var en gåva från Leningrad 1977.
28.04.2022 23:01 UPPDATERAD 29.04.2022 09:52
Åbo vill inte längre ha en byst av Sovjetunionens tidigare ledare Vladimir Lenin. Stadsdirektör Minna Arve (Saml) beslutade i tisdags att bysten ska bort.
Statyn står i övre ändan av Auragatan i Puolalabacken.
Orsaken som uppges är att den upprepade gånger väckt känslor både hos Åboborna och i medierna efter att Ryssland inledde sitt krig i Ukraina.
Nu ska bysten, sockeln och en minnesplakett på ett intilliggande hus tas bort så fort som möjligt.
Bysten ska tas ned så fort som möjligt.
"Bysten utgör i sig inget hot mot någon, utan är ett av uttrycken för historien i vår stad, som det inte är skäl att putsa bort. Men minnesmärket över Lenin skildrar likväl ett av de icke demokratiska skedena i mänsklighetens historia. Den här ideologin återspeglar varken Åbo stads värdegrund eller stadsstrategin som tittar framåt, har förmåga till förnyelse och som understryker människors lika värde", säger Arve i ett pressmeddelande.
Bronsbysten var en gåva till Åbo från Leningrad 1977 och skapad av skulptören och akademikern Mihail Anikusin.
Plaketten är formgiven av Tauno Torpo 1964 och är ett minne av att Lenin bodde i ett grannhus 1907.
Lenin-bysten hör till Åbo stads konstsamling och kommer nu att skickas till ett lager.
Redan tidigare i år sade staden upp sin vänortsverksamhet med S:t Petersburg. I början av mars tog man bort en minnesplatta över Rysslands president Vladimir Putin utanför sjöfartsmuseet Forum Marinum.

Sovjetisk skulptur i Helsingfors

Diskussionen om skulpturen Världsfreden i Helsingfors har gått het. Den 6,5 meter höga bronsskulpturen skänktes till Helsingfors av staden Moskva 1990 som en del av den vänskaps- och kulturutbytesverksamhet som pågick mellan städerna.
Världsfreden finns i Hagnäs och konstmuseet Ham hade redan innan kriget i Ukraina bestämt sig för att temporärt plocka ned skulpturen på grund av spårvagns- och gatubyggen på Hagnäskajen.
Tanken var att skulpturen skulle återvända senare.
Just nu pryds skulpturen av ordet "Maailmanräyhää" (ungefär världsofred på svenska), som någon sprejat på som ett ställningstagande mot Rysslands krig mot Ukraina.
Senare har den biträdande borgmästaren Anni Sinnemäki (Gröna) sagt att statyn inte kan återvända till Hagnäs.
– Rysslands attack mot Ukraina har förändrat situationen på ett oåterkalleligt sätt, sade hon till Helsingin Uutiset.
Förra veckan meddelade den part som bygger på Hagnäskajen att Världsfreden sannolikt flyttas till Hams förråd redan i sommar. Tidigare var det tänkt att det sker i höst, men bygget har fortskridit snabbare än tänkt.
Enligt Åbo Underrättelser finns en liknande staty, Vänskap, fortfarande kvar i Puolalaparken i Åbo. Den symboliserar vänskapen mellan folken i Åbo och Leningrad.

ANDRA LÄSER