Samlingspartiet föreslår minnesmärke och park efter Forsbymordet

Samlingspartiets fullmäktigegrupp i Helsingfors förordar hårdare tag – i praktiken samarbete med aktörer utanför skolan – för att få slut på skolmobbningen. Man vill bygga vidare på det antimobbningsprogram som staden redan har lanserat.

Ljus brinner på stället i Forsby i Helsingfors där den unga mannen bragtes om livet.
03.03.2021 19:48 UPPDATERAD 03.03.2021 20:04
Mellan Forsbymordet och kommunalvalet passar Samlingspartiets grupp i Helsingfors på att lämna in en motion om vassare verktyg för att få slut på mobbningen i skolorna.
Biträdande borgmästaren Pia Pakarinen (Saml) har hela sin fullmäktigegrupp bakom motionen. Den föreslår att Helsingfors ska ta modell av den antimobbningsplan som tillämpas i Södra Karelen. Den fungerar som en slags verktygslåda där skolorna får klara och gemensamma direktiv för tidigt ingripande.
Motionen anser att det antimobbningsprogram som staden redan har utarbetat måste utvidgas. I programmet talas det bland annat om samarbete med föreningen Stationens barn. Den kommer in som en extern aktör för att få slut på långvarig mobbning. Det externa samarbetet är något Pakarinen menar måste utvidgas.
Pakarinen föreslår i en annan motion att mordplatsen vid Forsby sjukhus eller något närbeläget parkområde ska döpas om till "Barnens rättigheters park". Hon föreslår också att man kunde samla in pengar för att låta resa ett minnesmärke efter den dödade sextonåringen, för att påminna om vikten av att förebygga mobbning och våld.

ANDRA LÄSER