Lista: Nio heta inredningstrender – men trendanalytiker tycker ändå att man ska inreda precis som man vill

Finlands största inredningsmässa Habitare har öppnat för i år. Nu är den enkla skandinaviska minimalismens tid förbi och det är färg och modiga stilar som gäller.

Nu är det trendigt att modigt blanda stilar.
Mässcentret i Helsingfors är fullt av färggranna väggar, möbler, blommönster och kakel. De vita minimalistiska och enkla hemmen finns fortfarande där men i mindre utsträckning än tidigare.
– Den typiska skandinaviska stilen började redan för några år sedan tappa i popularitet. Man måste ändå komma ihåg att trender alltid är subjektiva. Det finns inte någon kollektiv inrednings- eller modetrend som alla måste följa. Men trender finns det förstås alltid, säger Susanna Björklund, trendanalytiker och kurator för Habitares officiella trendinstallation Signals.
Här är de nio största trenderna just nu enligt Susanna Björklund:

1. Färger

Starka och klara färger är trendigt igen. Först smög mer dämpade och brutna färger in i hemmen men nu är de redan jättestarka och klara. De klara färgerna ser man bland annat i golv, möbler, tapeter, målarfärg och textilier.
– Väggar behöver inte målas bara med en färg utan man kan måla dem i olika färger i ett och samma rum. Färggranna trägolv är också jättesnyggt, säger Susanna Björklund.

2. Mönster

Det finns mycket blommor, ränder och grafiska mönster. Man blandar också modigt på olika motiv.
– Jag ser ränder överallt!

3. Kakel

Kakel är väldigt trendigt och det är vanligt att man har kakel på väggarna i andra rum än i badrummet.
– Man kan dekorera och göra egna installationer av kakelplattor. Det finns fina grafiska kakel att köpa.
Det blir allt vanligare att ha kakel i andra rum än badrummet.

4. Växter

När det gäller växter verkar ju mer desto bättre gälla. Växterna är också större en tidigare och det är vanligt med klängväxter och olika krukor och ställningar som hänger från taket.
Den här soffan som är förklädd med gröna växter kan man ha både utomhus och inomhus.

5. Detaljer

Detaljer är viktiga enligt Björklund. Golv, mattor och lampor har en roll i inredningen.
– Man kan till exempel ha ribbor mot en vägg eller måla trä i någon för färg för att piffa upp ett helt enfärgat rum.

6. Lekfullt

Allt behöver inte vara så allvarligt, till exempel olika former, möbler och inredningsgrejer kan vara humoristiska. Att blanda stilar är också en form av lekfullhet.
Både färgerna och formerna är lekfulla nu säger trendanalytiker Susanna Björklund.

7. "Maximalism"

Det ska inte längre vara minimalistiskt och ingenjörsmässigt. Nu ska det vara mycket av allt.
– Riklighet beskriver den pågående trenden ganska bra. Det här hör också ihop med lekfullheten.

8. Blanda stilar

Att blanda stilar kallar Björklund för clash-stilen och fenomenet härstammar från klädmodet. I dag är det helt okej att ha sidenklänning och sportskor eller ett sportplagg och högklackat. Vi blandar hejvilt på olika klädstilar och det syns nu också i inredningstrenderna.
– Folk tänker inte mer som tidigare, att man till exempel inte kan ha en grön stol mot en vägg i en annan nyans av grönt. Du kan blanda stilar precis som du vill och det är okej. Nu är man modigare och framför allt folk som gillar färger vågar blanda olika färger. Man ser också olika former och textilier såsom sammet med till exempel bomull.
I Habitares officiella trendinstallation Signals är både stilen och färgerna vågade.

9. Ansvarsfullt

Medvetenhet om hållbar konsumtion är trendigt. Många vill köpa hållbara möbler och prylar av hög kvalitet.
– Det här borde inte vara en trend, utan en norm. Man märker att designer allt mer tänker på hur något produceras, vilka kemiska processer man kan undvika, kvaliteten och om saker kan återvinnas. Nya innovationer utvecklas hela tiden till exempel inom ekologiska material, vilket är bra.

"Lita på ding egen smak"

Enligt Björklund präglas alla de åtta trenderna av mod. Enligt henne ska man ändå inte bry sig alltför mycket om trender, som kommer och går, utan man ska göra precis som man vill.
– Om man till exempel vill ha ett beduintält i sitt sovrum, att badrummet ska vara det största rummet eller att vardagsrummet ska vara som ett växthus, då ska man ha det så. Varför skulle man inte göra det? Man borde göra precis som man vill.
Björklund tycker inte heller att man i sina val ska tänka på kommande köpare som kanske inte vill ha en vägg i en viss färg. Den nya ägaren om kanske tio år vill antagligen ha något helt annat och gör ändå om allt menar hon.
– Man borde lita mer på sin egen smak och känsla tycker jag. Om man inte gillar färger så ska man inte heller hoppa på det här tåget.
Enligt Björklund styrs vår smak förstås av allt vi ser hos andra, i affärer, på modebloggar, i tidningar, på mässor och i sociala medier. Vi styrs också av tidens andra. Visuella koder utvecklas väldigt långsamt och i är själva blinda för dem.
– Vad vi nu tycker är normalt och snyggt. Som till exempel hur bilar ser ut, hår, smink och möbler kan vi titta tillbaka på efter 20 år och säga "oj, oj det ser ju konstigt ut".
Man kan sova i ett tält inomhus om man så vill.

Samla inspiration

Hur hittar man då sin egen smak om man inte har någon aning vad man gillar?
Enligt Björklund är det viktigt att lyssna på sig själv. Då man går hem till någon annan så känner man ofta något. Man kanske tycker att något är jättefint eller för färggrant för ens egen smak.
– Du kan lära dig att tänka på hur du känner och fundera på varför eller varför du inte gillar något.
Detaljerna är avgörande i inredningen anser trendanalytiker Susanna Björklund.
Det hjälper också att titta på mycket säger Björklund. Ju fler bloggar och tidningar du läser och foton på hem, inredning, restauranger och hotell du ser, desto lättare är det att definiera din egen smak.
Björklund poängterar ändå att vi lever i ett informationssamhälle med ett överutbud av idéer och trender. Din smak beror mycket på din bakgrund, ålder och behov. Många är också nyfikna och köper gärna nya saker. Något som du först kanske tyckte var hemskt blir du van vid, börjar tycka att är normalt och till slut kanske till och med snyggt.
– Jag har så många gånger hört någon säga att "nu har jag läst den här artikeln där någon människa har sagt att det är så trendigt att ha det och det". Jag tänker alltid att "jaaha då, det har jag inte sett eller hört om. Det finns så många trender".
Det finns mycket färggranna och grafiska tapeter nu.
Färggranna trägolv är också ett alternativ.
En tapet med Helsingfors som motiv.
Om man vill ha ett växthus i vardagsrummet ska man ha det, säger trendanalytiker Susanna Björklund.
Man kan ha både tapet och kakel på en och samma vägg.
Mer dämpade färger hittar man också på inredningsmässan Habitare i Helsingfors.
Ett gym gjort av trä.
Ränder och blommor är trendigt.
Man kan göra egna vägginstallationer av till exempel små prylar eller kakel.
I ett av rummen på Habitares trendinstallation Signals är en vägg i tre olika färger.
Över 100 inhemska och utländska företag är på plats på inredningsmässan Habitare i Helsingfors.

Habitare i mässcentret i Helsingfors 12–16.9 2018

Öppet onsdag klockan 12–20, torsdag–fredag klockan 10–19 och lördag–söndag klockan 10-18.
Biljetterna kostar 19 euro för vuxna och 12 euro för barn, studerande och pensionärer
Över 100 inhemska och utländska företag är på plats
Över 40 föreläsningar med 80 talare
ANDRA LÄSER