En efterlängtad gyllene fullträff: Wilma Murto är Europamästare

Wilma Murto blev hjälten som den finländska friidrotten så desperat behövde. Den 24-åriga stavhopparen skakade av sig rollen som evigt juniorlöfte då hon visade nerver av stål, oerhörd segervilja och kammade hem Finlands första EM-medalj – ett guld – i München. Samtidigt bryts en 28-årig guldtorka för finländska friidrottsdamer.

Wilma Murto skriker ut sin glädje i stavfinalen i EM i München. 
Tommi Willbergtommi.willberg@ksfmedia.fi
17.08.2022 23:33 UPPDATERAD 18.08.2022 14:43
När ribban höjdes till 465 var det klart att något alldeles extra krävs för en medalj för Wilma Murto. Bara tre gånger i karriären hade Murto klarat en höjd bättre än det.
En rivning på 455 betydde att Murto var femma före höjden som kom att bli en vattendelare.
Efter en klar rivning på första försöket på hennes säsongsbästa resultat kom toppenhoppet. Murto flög vackert över 465 och kopplade ett grepp om en medalj. Konkurrent efter konkurrent trillade sedan ur tävlingen och då britten Molly Cauderys risktagning – hon sparade ett sista hopp till höjden 470 – misslyckades var en efterlängtad finländsk EM-medalj säkrad.
Wilma Murto var i ypperlig form i finalen. 
EM i Göteborg 2006 var det senaste Europamästerskapet där en finländare som inte var en spjutkastande man vunnit medalj. Senast som en finländsk dam vann medalj var i samband med Europamästerskapen för tjugo år sedan. Även då i München.
Nu ansluter Wilma Murto till en exklusiv skara som innan onsdagskvällen bestod av Mikaela Ingberg och Heli Koivula. Spjutkastaren Ingberg vann brons i München 2002 medan trestegshopparen Koivula vann silver och denna trio är de enda finländska damerna som på 2000-talet kan titulera sig EM-medaljörer.
Men bättre skulle det bli. Mycket bättre.
Murto förbättrade sitt finländska rekord då hon med en tekniskt ren prestation klarade 475.
Europamästaren Ekaterini Stefanidi hade klarat alla höjder i finalen men då ribban höjdes till 480 rev hon knappt.
Vad händer då? En 24-åring från Finland kliver fram på banan – och gör karriärens bästa hopp. 480 på första försöket.
Då 32-åriga greken Stefanidi – olympisk guldmedaljör, världsmästare och dubbel regerande Europamästare – sedan misslyckas på sina återstående försök var den finländska friidrottsfesten färdig att börja.
Men först: en alldeles lugn Murto firar inte ens utan meddelar att hon tar ett nytt försök på 485 – en ribba 13 centimeter ovanför hennes gamla rekord. Och så fixar hon höjden, som tangerar mästerskapsrekordet i EM, och låter känslorna svalla.
Murto blir den första finländska damen sedan gångaren Sari Essayah i Helsingfors-EM 1994 att vinna EM-guld.
Elina Lampela kom elva i finalen på 440.
Elina Lampela kom 11:a, Wilma Murto 1:a i EM-finalen. 

Från tonårsstjärna till Europamästare

Murto slog igenom på den finländska – och internationella – friidrottsscenen i januari 2016 då hon som bara 17 år gammal skrällde till med juniorvärldsrekordet 471 i en inomhustävling i Tyskland.
Senare samma år tog hon sig som 18-åring till sin första seniormästerskapsfinal då hon kom sjua i EM i Amsterdam. Trots sitt stjärnstatus på juniornivå blev hennes bästa resultat i ett juniormästerskap bronset i U20-VM under genombrottsåret 2016.
Utomhus fick hon vänta på att nå 460 i två år till då uppväxten till en senioridrottare på toppnivå försvårades av skador och teknikproblem.
Kalevaspelen 2020 i gamla hemstaden Åbo blev en vändpunkt då Murto gjorde en osannolikt snabb comeback efter en mindre knäoperation samma sommar. Murto vann FM-guld med en återfunnen idrottsglädje.
2021 – fem år efter juniorvärldsrekordet och all extra press det innebar – gjorde Murto en gång för alla ett riktigt genombrott till världstoppen. Hon raderade Minna Nikkanens finska utomhusrekord från 2015 (460), kom femma i OS och krossade äntligen sitt gamla rekord i Kalevaspelen i Tammerfors.
Sjätteplatsen i VM i Eugene var sedan stormvarningen inför fullträffen i München.

ANDRA LÄSER