Nästa år kan du använda ett digitalt id-kort i Finland – så här fungerar det

I början av 2023 kan ett digitalt identitetsbevis användas jämte pass och id-kort. Det är ett officiellt identitetsbevis, men i en mobilapplikation. HBL besökte Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata för en tjuvtitt på hur det nya digitala identitetsbeviset fungerar.

Genom det digitala identitetsbeviset visar en person upp de uppgifter som situationen kräver, medan den andra personen kontrollerar uppgifterna genom att skanna QR-koden. Mobilapplikationen på bilden är endast en testversion.
Julia Lönnfeldtjulia.lonnfeldt@ksfmedia.fi
08.08.2022 05:01
Finländarnas självbestämmanderätt om sina egna uppgifter förbättras med det nya digitala identitetsbeviset.
– Det digitala identitetsbeviset kan används för två huvudsakliga syften: att stärka sin identitet då man uträttar ärenden online och då man hämtar ut paket eller köper produkter som kräver att man stärker sin identitet, säger Riitta Partala, direktör för Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata.
I dag finns enbart en testversion på finska, men när produkten lanseras ska applikationen vara tillgänglig på finska, svenska och engelska.
Partala tror att det digitala identitetsbeviset främst kommer att användas av personer som redan betalar för sina inköp med sin mobiltelefon och inte längre har med sin fysiska plånbok.
Applikationens texter har översatts till svenska och engelska, men har inte ännu lagts in i testversionen av mobilapplikationen.

Hur påverkar det digitala identitetsbeviset finländarnas vardag?

– Den största fördelen med det digitala identitetsbeviset är att man kan begränsa vilka uppgifter som delas. I situationer där det exempelvis krävs att personer är över 18 år räcker det med att dela informationen om att man är tillräckligt gammal samt en ansiktsbild. Namn, personbeteckning eller ditt specifika födelsedatum delas inte, säger Partala.
Partala förklarar att Polisen eller Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata inte heller kan spåra var eller när man använder sig av det digitala identitetsbeviset.
Produktexpert Petra Lautamäki vill poängtera att det nya identitetsbeviset är fullständigt frivilligt och att det krävs ett aktivt engagemang av användaren för att börja använda det.
– Det digitala identitetsbeviset är inte här för att ersätta pass och identitetskort, utan det är ett tredje alternativ till identifiering. Det digitala identitetsbeviset är gratis men för att börja använda identitetsbeviset krävs dock ett giltigt pass eller identitetskort, säger Partala.
En annan fördel med identitetsbeviset är att om telefonen tappas eller stjäls är det lättare att förhindra att någon använder ens personuppgifter.
Petra Lautamäki och Riitta Partala demonstrerar hur en kontroll av identitet kan fungera. Informationen förflyttar sig mellan två olika enheter, men personuppgifterna lagras inte i exempelvis Postens eller butikernas kontrollapplikation.

Icke-elektroniskt alternativ

För dem som inte vill eller har möjlighet att använda en smarttelefon kan man styrka sin identitet på nätet via ett så kallat separat identifieringsverktyg för fysiska personer. Att identifiera sig elektroniskt med exempelvis bankkoder går fortfarande lika bra.
– Identitetsbeviset förenklar även vardagen för utländska personer som inte ännu har ett finländskt personnummer. Systemet för utländska personer är endast till för att sköta tjänster elektroniskt, men genom att identifierar sig via applikationen kan man logga in på olika myndigheters och enheters tjänster, även om man inte har ett finländskt id. Det fungerar redan innan man kommit till Finland eller i samband med flytten, säger Partala.
Hon förklarar att den elektroniska identifieringen på så sätt blir mer jämlikt eftersom det inte lägre krävs bankkoder för att uträtta ärenden hos olika myndigheter och tjänster.
Ett digitalt identitetsbevis är det första steget mot en digital plånbok, säger Riitta Partala, chef för Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata. EU-kommissionen vill att varje medlemsland i framtiden kan producera och upprätthålla en digital plånbok där information som identitet, körkort och studieintyg lagras digitalt på en och samma plats.

Nackdelarna med identitetsbeviset

Att helt och hållet förlita sig på det digitala identitetsbeviset har sina risker eftersom det kräver att smarttelefonen eller surfplattan har laddning. Partala är ändå optimistiskt:
– Jag tror att allt fler sköter om att telefonen fungerar och har laddning eftersom man blivit van med att telefonen måste fungera för att vardagen ska löpa smidigt, säger hon.
Det är individen själv som måste ta vara på sina personuppgifter, man får exempelvis inte ge ut sin pinkod till applikationen. Om en person behöver hjälp med att sköta ärenden via systemet kan en anhörig få fullmakt.
Partala förklarar att det digitala identitetsbeviset inte är ett giltigt resedokument eftersom det för tillfället inte är accepterat i flera länder. Det kräver en universell eller regional tillit för att fungera som passet eller identitetskortet gör i dag.
– I det första steget är det därför endast ett nationellt identitetskort, säger hon.
Drygt tio tjänstemän och ett tiotal utvecklare har arbetat med att skapa produkten. Petra Lautamäki är produktexpert i projektet.

Kan man i början av 2023 använda sig av det digitala identitetsbeviset om man går till en enskild matbutik och vill köpa en åldersbegränsad produkt?

– Förhoppningsvis, men i början kanske det inte är möjligt överallt, eftersom det inte finns något tvång för den privata eller den offentliga sektorn att använda systemet, säger Partala.

Det digitala identitetsbeviset

Projektet körde i gång hösten 2020, men det har funnits planer att förverkliga det i regeringsprogrammet sedan 2019.
Det digitala identitetsbeviset är ett lagstiftningsprojekt som avses träda i kraft den 1 januari 2023. Propositionen lämnas till riksdagen i början av hösten 2022.
Finansministeriet ansvarar för projektet med flera andra myndigheter och utfärdas av Polisstyrelsen och Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata.
Mobilapplikationen fungerar på de flesta nyare smarttelefoner och surfplattor.
Användaren kan justera språket mellan svenska, finska eller engelska.
Det digitala identitetsbeviset är gratis. För att börja använda identitetsbeviset krävs dock ett giltigt pass eller identitetskort.
Personen låser upp mobilapplikationen med hjälp av en pinkod, biometrisk identifiering eller ansiktsidentifiering.
Källa: Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata

ANDRA LÄSER