”Till och med den polska gröten får mig på gott humör”

Górnik Zabrze. Kanske inte klubben som så där spontant får fotbollsromantikern att göra en helvolt bakåt. Inte en halvvolt framåt heller för den delen. Men för Richard Jensen har flytten till södra Polen blivit en fullträff.

Livet ler för Richard Jensen. Både på och utanför planen.
Jonas von Wendtjonas.wendt@hbl.fi
17.09.2022 07:11 UPPDATERAD 17.09.2022 07:16
Richard Jensen sitter i bilen och är strax på väg upp på motorvägen som förbinder Zabrze med Katowice, staden där han och majoriteten av spelarna i klubblaget Gornik bor, då HBL når honom.
– Resan tar 20–25 minuter lite beroende på trafik. Så det är lugnt, säger Jensen.
Mindre lugnt var det då han var ett par dagar i London och hälsade på flickvännen förra helgen. Kvällsplanet från Luton med Wizz Air ställdes in och att vid 22-tiden befinna sig på en gudsförgäten flygplats som Luton en måndag kväll ställde hans organisatoriska talang på prov.
– Jag bokade snabbt plats på Ryanairs flyg klockan sex på morgonen men måste då byta flygplats till Stansted. Jag landade i Katowice 9.15 och hann precis till träningarna. Men jag var nog rätt mör i kroppen, säger Jensen.
Att Jensen skulle byta klubb under sommaren var givet. Kontraktet med Roda i nederländska division 1 gick ut och han ville vidare i karriären. Valet föll på Gornik Zabrze. En klubb med ett lysande förflutet, något bland annat fjorton polska ligatitlar vittnar om. Den senaste ligatiteln är daterad till 1988 och efter det har framgångarna tagit långa omvägar runt laget.
– Men man märker snabbt att klubben har anor. Det ligger något över klubben som vittnar om det.

Hur skulle du annars beskriva klubben?

– Zabrze är en gruvstad och en arbetarstad. Klubbens betydelse för bygden är stor. Och det hårda arbete som ligger som grund för staden återspeglas också i klubben och hur man tänker. Alla jobbar hårt.

Fullträff

Det går inte att undgå att höra hur nöjd Jensen är över sin nuvarande tillvaro. Efter vissa jobbiga år i Nederländerna med skador, coronaviruspandemin och annat elände leker livet i Polen för Borgåkillen.
– Det är nog första gången på väldigt länge som allt känns så oerhört bra. Jag njuter av småsaker i livet som jag nästan glömt bort. Det här är helt annat än då jag satt instängd i en lägenhet i Nederländerna och inte kunde träffa någon på grund av pandemin. Det var tunga tider då man började tala med väggarna. Nu känns allting perfekt. Fotbollen fungerar, faciliteterna är utmärkta, ligan är bra och Katowice är en trevlig stad.

Finns det ingenting som överraskat dig negativt?

– Faktiskt inte. Jag kom till Polen med ett öppet sinne och tänkte att det säkert finns saker som förvånar mig. Men allt har flutit på alldeles fantastiskt bra. 
Han prisar till och med frukostgröten på träningsanläggningen.
– Det är en gröt gjord på hirs som är glutenfri. Bara det gör mig glad. En viss skillnad till läget för ett par år sedan.
I Polen är idrott i allmänhet och fotboll i synnerhet stort. Supporterkulturen är därefter och det är inte alldeles sällan saker och ting kan urarta på läktarna eller utanför arenorna.
– Man måste nog uppleva det för att förstå det till fullo. Vi mötte Ruch Chorchow i den polska cupen för ett par veckor sedan. Det är ett derby, ett väldigt hett sådant. Vi vann med 1–0 och jag minns att jag såg en öppen eld på läktaren. Då funderade jag nog var jag riktigt hamnat men jag trivs med trycket på läktarna. Det är något helt annat att spela inför 15000–20 000 åskådare än några tusen som var det vanliga i Roda.
Derbyt mot Ruch Chorchow är ett av de hetaste i Polen.
En annan match han lagt på minnet är mötet med storklubben Legia från huvudstaden Warszawa. 
– Vi gjorde en kanonmatch och ledde med 2–0 på bortaplan med tio minuter kvar. Sen åkte jag på två väldigt billiga varningar och med en man mera kunde Legia komma ikapp. Den matchen grämer mig. Vi var nära att besegra jätteklubben.

Vad säger du om Ekstraklasa och nivån?

– Det är en bra liga och en bättre liga än division 1 i Nederländerna. Det var målsättningen att gå till en större och bättre liga. Ligan är jämn och fysisk. Och jag gillar fysiskt spel så jag klagar inte, säger Jensen.
Ekstraklasa var ett steg uppåt jämfört med division ett i Nederländerna.
Jensen skrev på för klubben i somras och anslöt direkt efter semestertillvaron. Anpassningen har gått smärtfritt och Jensen har varit given i startelvan hela vägen.
– Det har kanske till och med gått lite lättare än jag trott. Jag hittade matchtempot mer eller mindre direkt och kom bra in i laget.
Det tyskpolska tränarteamet med 34-årige Bartosch Gaul i spetsen gillar Jensen.
– Det är en ung stab. Och det intensiva tyska sättet finns där. Vi jobbar hårt och går hela tiden framåt. Fortsätter vi i samma stil kommer det att bli riktigt bra. Vi har spelat fyra oavgjorda i följd. Två av de matcherna borde vi definitivt ha vunnit.
Den mest namnstarka spelaren i nuvarande trupp är inte svår att peka ut. Tysken Lukas Podolski med rötterna i Polen känner de flesta till. Han har blivit 37 år gammal men vänsterfoten är lika bra som någonsin.
– Man märker snabbt varför han spelat på så hög nivå. Han kanske inte orkar springa och pressa lika intensivt som en gång i tiden men det kompenserar han med sin blick och sin fantastiska beröring.

Hur är han som person?

– Jättebra. Han drar skämt hela tiden och det gillar jag. Och så är han en auktoritet. En positivt sådan.
Efter ett par månader i Katowice, vad ska man göra om man råkar besöka staden?
– Det finns en gata med endast restauranger och barer. Det är knökfullt på veckosluten. Vill man turista ligger Krakow rätt nära. En riktig pärla till stad.
Richard Jensen fann sig snabbt tillrätta i den nya miljön.
Richard Jensen finns med i den finska landslagstruppen till matcherna mot Rumänien och Montenegro senare denna månad.

Gornik Zabrze

Grundad: 1948.
Stadion: Arena Zarbze (kapacitet 24 563).
Ordförande: Dariusz Czernik.
Tränare: Bartosch Gaul.
Främsta meriter: Fjorton polska ligatitlar, sex polska cuptitlar.

Finländare i Ekstraklasa

Benjamin Källman, Cracovia.
Lämnade Finland och FC Inter bakom sig i somras och flyttade till Krakow. Gjort ett mål i ligan hittills men inte lyckats cementera sin plats i startelvan.
Robert Ivanov, Warta Poznan
Given i Wartas startelva. Mittbacken spelar med utgående kontrakt och en flytt till en större klubb är inte alls omöjlig i sommar.

ANDRA LÄSER