Första bekräftade coronadödsfallet i Nepal

Det första officiella coronadödsfallet har rapporterats i Nepal. En 29-årig kvinna avled på väg till sjukhus där hon skulle behandlas.

En butiksägare markerar avstånd för social distansering utanför sin butik i Nepals huvudstad Katmandu. Sedan den 24 råder stränga restriktioner i Nepal på grund av coronavirusets spridning. Arkivbild.
17.05.2020 09:49 UPPDATERAD 17.05.2020 17:37
Kvinnan hade den 6 maj fött barn på ett sjukhus i huvudstaden Katmandu och dagen därpå återvänt till hemregionen ungefär nio mil därifrån.
Hon behandlades på ett lokalt sjukhus då hon hade feber och andningsproblem. När hennes tillstånd försämrades hänvisades hon till ett annat sjukhus.
Hennes nyfödda barn och andra familjemedlemmar kommer att testas för att se om de har drabbats av viruset, rapporterar lokala medier.
Nepal, med en befolkning på 28 miljoner, har genomfört färre än 100 000 test hittills. Experter säger att avsaknaden av masstestning kan ha gjort att man inte har upptäckt andra coronarelaterade dödsfall.
– Jag tror inte att det här är det första dödsfallet. Det har förekommit fall med liknande symptom där dödsorsaken inte har bekräftats, säger epidemiologen Lhamo Sherpa.
I januari rapporterades det första bekräftade fallet av covid-19 i Nepal. Den 24 mars infördes stränga restriktioner i landet efter det att ett andra fall hade bekräftats.

ANDRA LÄSER