Sannfinländarna inte nöjda med hur Helsingfors pengar ska användas

Helsingfors planerade budget presenteras på torsdagen, men Sannfinländarna sätter sig på tvären och är inte med på de största partiernas uppgörelse.

– Investeringarna i den här staden är överdimensionerade, säger Mari Rantanen, som är gruppordförande för Sannfinländarna i Helsingfors stadsfullmäktige. Arkivbild.
03.11.2021 17:18 UPPDATERAD 03.11.2021 22:55
På torsdagen berättar borgmästaren Juhana Vartiainen (Saml) samt Samlingspartiet, De Gröna, SDP, Vänsterförbundet och SFP hur de tycker att Helsingfors pengar ska användas nästa år. Men Sannfinländarna är inte med på budgetuppgörelsen. De hoppade av förhandlingarna redan på lördag, men informationen kom först på onsdagen.
– Vi konstaterade på lördag eftermiddag att vi inte kommer överens. Därför fattade vi ett beslut om att lämna förhandlingarna, säger Sannfinländarnas gruppordförande Mari Rantanen, på onsdagskvällen.

Vad var det som fick er att lämna förhandlingarna?

– Det kan jag ännu inte gå in på. Den nya borgmästaren har velat förhandla med partierna och sedan publicera det. Men vi är inte heller med i Helsingfors strategi. Investeringarna i den här staden är överdimensionerade, och de här investeringarna ökar nu i enlighet med strategin och BM-programmet.
BM är stadens bostads- och markprogram, och det godkändes av stadsfullmäktige i fjol.
– Man är kåt på tillväxt i Helsingfors och det leder ofrånkomligen till, och har redan lett till, att servicen inte hänger med. Det syns i småbarnspedagogiken, utbildningen, tillgången till läkar- och tandläkartjänster och så vidare. Vi anser att det är bakvänt.
– Varje år växer staden med ett antal människor som motsvarar en kommun, och en stor del av dem talar ett främmande språk. De behöver mycket service samtidigt som det kommunala beskattningsutfallet inte växer i samma takt.
Några konkreta saker som partiet velat påverka i budgetförhandlingarna är bland annat att flytta spårvagnsprojekt framåt i tiden och att minska på målet för bostadsproduktionen. Partiet ville också återinstallera Helsingfors-tillägget för 1-3-åringar.

"Prioriteras fel"

Hennes parti anser också att social- och hälsovårdstjänsterna prioriteras fel.
– Vi lämnas ensamma med de här sakerna.
Hon nämner antalet kunder per socialarbetare.
– Handikappservicen har 200 kunder per anställd medan det till exempel i servicen för dem som vistas illegalt i landet bara är 52 kunder per anställd. Vi anser att det prioriteras fel.
Rantanen kommenterar också problemen inom småbarnspedagogiken i Helsingfors.
– I allmänhet vet man att läget är helt katastrofalt. Just nu bränner en väldigt stor mängd vårdare ut sig. I morse hörde jag att Helsingfors stad just nu har 333 obesatta vikariat för barnskötare.
Mycket lite information om hur årets budgetförhandlingar har sipprat ut hittills. Det beror på att borgmästaren ändrat praxis. Förra borgmästaren publicerade ett budgetförslag. I år har de största partierna i stadsfullmäktige förhandlat fram ett budgetförslag tillsammans med borgmästaren.

Vad anser du om det här?

– Vilken sorts process helsingforsarna får beror på vilka politiker de röstat på. Men det är inte frågan om partiernas och politikernas pengar, utan om helsingforsarnas skattepengar. Då kunde man tänka sig att processen borde vara så öppen som möjligt.
Helsingin Sanomat var först ute med nyheten om Sannfinländarnas avhopp.

ANDRA LÄSER