Pasi Mustonen: Jag kommer aldrig att glömma det som hände i hemma-VM

Pasi Mustonen säger att han inte ser mardrömmar om det bortdömda målet i finalens förlängning i VM på hemmaplan. – Men jag kommer nog att minnas det för resten av livet, säger han.

Pasi Mustonen är mörk i blicken efter att Finland förlorat finalen i VM på hemmaplan för två år sedan.
Filip Saxén
10.08.2021 11:43 UPPDATERAD 10.08.2021 18:06
Det är omöjligt att tala om VM som inleds i Kanada om en dryg vecka utan att nämna VM på hemmaplan i Esbo för drygt två år sedan.
Det höll på att sluta i alla tiders finländska hockeybragd då Petra Nieminen satte segermålet i finalens förlängning mot USA.
Resten är, som det brukar heta, historia.
Videodomaren underkände målet, matchen fortsatte och damlejonen fick till slut nöja sig med silver efter förlust på straffar.
– Jag kommer aldrig att glömma det. Men jag ser inte mardrömmar om det som skedde. Det var en upplevelse och en erfarenhet som jag aldrig trodde jag skulle få uppleva, säger Pasi Mustonen som stod i båset den ödesdigra kvällen i Esbo.
– Jag kommer att minnas det som hände resten av livet men det kommer inte att påverka vårt spel i VM. Tvärtom så finns det en ännu större hunger då vi hade förtjänat guldet då. Frågan är inte längre om – utan när – Finland kommer att vinna sitt första guld.
Då stjärnmålvakten Noora Räty tackade nej till VM i Kanada försämrades Finlands chanser också om Mustonen inte vill se det på det sättet.
Och det finns enormt många frågetecken inför VM.
– Att vi spelar VM på sommaren påverkar alla lag. Därför tror jag att vi kan få se en hel del överraskningar i turneringen. Det ska bli intressant att se vilket lag som är i bäst skick då vi är inne i en tid på året som i vanliga fall handlar om grundkonditionsträning, säger Mustonen.
– Det är en stor utmaning för alla att ställa om rytmen helt. Jag gissar att det kommer att finnas lag i turneringen som inte lyckats med det. För en del lag kan orken ta slut mot slutet av turneringen.
Mustonen är övertygad om att damlejonen inte är ett av de lagen. De finländska spelarna har förberett sig väl under sommaren och är enligt Mustonen redo för spel.

ANDRA LÄSER