Spännande masspurt – finländarna strax utanför pallen

Krista Pärmäkoski och Kerttu Niskanen såg till att det blev en hyfsad blåvit avslutning på världscuphelgen i Lillehammer.

Kerttu Niskanen och Krista Pärmäkoski kom femma respektive fyra i masstarten i Lillehammer. 
Tommi Willbergtommi.willberg@ksfmedia.fi
04.12.2022 13:43 UPPDATERAD 04.12.2022 14:57
Trots ett par ryck av de svenska stjärnorna lyckades ingen spränga fältet i damernas masstart på 20 kilometer i Lillehammer. Då bäddades det för en masspurt där också Krista Pärmäkoski och Kerttu Niskanen medverkade.
I slutspurten var svenska Frida Karlsson – som stod för ett litet men väldigt avgörande ryck – vassast före spurtstarka norskan Tiril Udnes Weng som förstörde den svenska dubbelsegern genom att peta ner Ebba Andersson till en tredjeplats. 
Pärmäkoski och Niskanen fick se prispallskampen på nära håll de de gled i mål som fyra och femma 2,9 respektive 3,5 sekunder bakom Karlsson.
De 20 kilometerna i kördes på en sexvarvsbana. Det gillade inte Niskanen.
– Det var en väldigt stressig tävling. Det är helt sanslöst att dra en masstart på den där banan. Jag jobbade helt i onödan i två-tre varv och var hela tiden på fel ställe, säger Niskanen i Viaplays sändning.
Anne Kyllönen (18:e) och Katri Lylynperä (22:a) nappade också världscuppoäng.

Lindholm bästa finländare på herrsidan

I herrarnas masstart var det ännu värre rusning än i damernas. Att skillnaden mellan norska vinnaren Pål Golberg och Lauri Lepistö på 29:e plats endast var 10,1 sekunder berättar det mesta.
Det blev en norsk fest igen då hela åtta av de tio främsta var hemmaåkare. Två svenskar, William Poromaa (5:a) och Eric Rosjö (8:a) hittades också i tio-i-topp. På prispallen fick Golberg sällskap av Sjur Røthe och Martin Nyenget. Johannes Høsflot Klæbo stod över loppet.
Remi Lindholm var bästa finländare på 15:e plats. Världscuppoäng blev det också för Perttu Hyvärinen (18:e) och Lepistö.

ANDRA LÄSER