Enligt tidningens uppgifter handlar det om tiotals personer, som alla kan kopplas till organiserad brottslighet, som sökt olika uppdrag vid fängelser.
Kriminella ska också ha försökt infiltrera andra myndigheter, som polisens och tullens utbildningar, uppdrag och lokaler. Även samhällskritiska platser som flygplatser och hamnar nämns. Det kan till exempel handla om underhållsarbete där personer, som jobbar på det anlitade företaget, har bakgrund i den organiserade brottsligheten.
Tidningen uppger att flera myndigheter är missnöjda med Skyddspolisens (Supo) förmåga att göra riskbedömningar med tanke på just personers kriminella bakgrund.
Nuvarande förfarande inte tillräckligt
Enligt Turun Sanomat visar en forskning om fängelsebrottslighet att Brottspåföljdsmyndigheten (Rise) själv borde utreda hurdan bakgrund de som jobbar vid fängelset har. Jyri Paasonen, professor i juridik vid Vasa universitet, leder forskningen.
– Ur Rises synvinkel är Skyddspolisens förfarande i riskbedömningar inte tillräckligt och det leder till problem, speciellt när det gäller den organiserade brottsligheten, säger Paasonen till tidningen.
Skyddspolisen bestrider problemen, och tycker att kritiken överraskande, skriver tidningen.
- Lag och rätt
- Turun Sanomat
- Fängelse
- Brott, lag och rätt
- Tidningar
- Juridik
- Vasa universitet
- Skyddspolisen
- Brottspåföljdsmyndigheten
- Tull
ANDRA LÄSER
Ryssland
Ryssland stryper diplomatiska band till Finland – ”Ansvaret helt och hållet Finlands”
30.05.2023 21:01



TV
”Nepobarnsdebatten var tragikomisk” – ny säsong av Längtan till landet planeras, men utan paret Donner
30.05.2023 16:12

Skärgård
Efter skärgårdsbornas raseri: Posten kommer med plåster på såren till Bengt, 73: ”Det har varit helt åt helvete”
30.05.2023 17:11
