TS: Kriminella har försökt bli fångvaktare – Skyddspolisen får kritik

Personer som tillhör organiserad brottslighet har försökt infiltrera i fängelser genom att försöka bli till exempel fångvaktare, enligt tidningen Turun Sanomats uppgifter. 

Kriminella har försökt infiltrera fängelser
29.05.2022 09:04
Enligt tidningens uppgifter handlar det om tiotals personer, som alla kan kopplas till organiserad brottslighet, som sökt olika uppdrag vid fängelser. 
Kriminella ska också ha försökt infiltrera andra myndigheter, som polisens och tullens utbildningar, uppdrag och lokaler. Även samhällskritiska platser som flygplatser och hamnar nämns. Det kan till exempel handla om underhållsarbete där personer, som jobbar på det anlitade företaget, har bakgrund i den organiserade brottsligheten. 
Tidningen uppger att flera myndigheter är missnöjda med Skyddspolisens (Supo) förmåga att göra riskbedömningar med tanke på just personers kriminella bakgrund.

Nuvarande förfarande inte tillräckligt

Enligt Turun Sanomat visar en forskning om fängelsebrottslighet att Brottspåföljdsmyndigheten (Rise) själv borde utreda hurdan bakgrund de som jobbar vid fängelset har. Jyri Paasonen, professor i juridik vid Vasa universitet, leder forskningen.
– Ur Rises synvinkel är Skyddspolisens förfarande i riskbedömningar inte tillräckligt och det leder till problem, speciellt när det gäller den organiserade brottsligheten, säger Paasonen till tidningen. 
Skyddspolisen bestrider problemen, och tycker att kritiken överraskande, skriver tidningen.

ANDRA LÄSER