Elis Monteverde Burrau: ”Jag har börjat landa i en gudstro, men vet inte vad det innebär ännu”

Under föräldraledigheten har poeten Elis Monteverde Burrau funderat mycket kring Gud och sitt eget drickande, vilket resulterat i dagbokssamlingen Ironi för änglar. Han är även aktuell med en pjäs om John Lennon och romanen Barncancergalan.

Elis Monteverde Burrau har utsetts till en av Sveriges viktigaste unga poeter och behandlar teman som Gudstro och alkohol i sina böcker.
02.01.2023 05:01
Sedan debuten 2016, med diktsamlingen Och vi fortsatte att göra någonting rörande har den svenska poeten Elis Monteverde Burrau hunnit med en hel del, trots sin unga ålder. Han har skådespelat, varit med och räddat Malmö Dockteater och gjort sig ett namn som både poet och romanförfattare. Under några år på 2010-talet var han litteraturredaktör på Nöjesguiden och 2016 utsågs han till en av Sveriges viktigaste unga poeter av Svenska Dagbladet.
I höst har skrivit klart en pjäs som först ska publiceras som bok, och handlar om John Lennon och Yoko Onos sängstrejk.
– Nu petar jag lite i en roman som har arbetstiteln Barncancergalan som jag inte har några slutdatum för. Den kanske växer hur mycket som helst. Tanken är att det ska vara en autofiktiv, biografisk roman. Jag har stipendium just nu från författarfonden, så jag har ingen kniv mot strupen att bli klar med något, rent ekonomiskt i alla fall, de närmaste två åren. Det är en ganska skön position, säger han.

ANDRA LÄSER