Alkoholhandeln på nätet under lupp – försändelser kan stoppas i tullen

Alkoholhandeln via nätet tredubblades under pandemin. Nu slår Skatteförvaltningen och Tullen larm, Finland går miste om hundra miljoner euro i skatteintäkter årligen. Finansministeriet lyssnar och skjuter in miljoner för att komma åt skattesmitarna.

Skatteförvaltningen vill komma åt uppskattningsvis 80–100 miljoner euro i obetalda skatteintäkter som spritnäthandeln uppskattas orsaka.
Harald Grönstrandharald.gronstrand@hbl.fi
12.10.2022 08:15 UPPDATERAD 12.10.2022 11:08
Tullen och Skatteförvaltningen meddelar att de börjar intensivövervaka näthandeln med alkohol i november. Det betyder bland annat att Tullen kommer att stoppa en del av alkoholförsändelserna.
Enligt organisationerna orsakar alkoholhandeln via nätet förluster på 80–100 miljoner euro i skatteintäkter årligen. Finansministeriet skjuter nu in tre miljoner euro för att finansiera intensivövervakningen som ska pågå ännu hela nästa år – och kanske ännu längre.
”Handeln med alkohol på nätet ökade avsevärt under coronaåren och det är ett populärt fenomen som nästan helt baserar sig på att skatterna förblir obetalade. Genom effektiv övervakning vill vi försäkra oss om att skatterna i fortsättningen blir betalda även på alkohol som beställts via nätet”, säger Sami Peltola, Skatteförvaltningens styrnings- och övervakningschef i ett pressmeddelande.
Enligt Institutet för hälsa och välfärd köpte finländarna 33 miljoner liter alkoholdrycker från utländska webbutiker år 2021.

Stopp i tullen

Från och med november stoppar Tullen de alkoholbeställningar som upptäcks. Det innebär att beställaren får vänta på sin fredagsnubbe tills Tullen utrett ifall skatterna är betalda. När utredningen är klar skickas varorna vidare, och ifall skatterna är obetalda dimper ett kuvert från Skatteförvaltningen ner i postluckan.
Enligt Skatteförvaltningen kan priset på en ölburk grovt uppskattat fördubblas när skatterna väl är betalda.

Vem är skatteskyldig?

Det är ändå inte alla köp som kan ge bitter eftersmak. Skatteförvaltningen har detaljerade anvisningar för när kunden ska betala skatt, men det finns två grundregler som hjälper köparen bedöma om hen ska betala skatt på den nätbeställda punschen till julgröten.
1. Om säljaren arrangerar transporten av varorna är säljaren sannolikt skattskyldig. Det räcker med att webbaffären har en länk till företaget som ordnar transporten av varorna för att säljaren ska vara skattskyldig.
2. Om köparen arrangerar transporten av varorna är köparen skattskyldig. Då är det nämligen frågan om ett distansköp, och kunden ska förhandsanmäla och betala en säkerhetsavgift hos Skatteförvaltningen innan beställningen kommer till Finland.

Har du importerat alkohol och råkat ut för en skattesmäll? Vill du dela med dig av din historia? Tipsa oss – med namn eller anonymt.

ANDRA LÄSER