Carles Puigdemont slipper tysk häktning

Den tidigare katalanske regionpresidenten Carles Puigdemont kan släppas fri mot borgen medan Spaniens begäran om utlämning behandlas. Det har en tysk domstol beslutat. Han kan inte lämna Tyskland och måste rapportera till polisen varje vecka.

Carles Puigdemont
Carles Puigdemont greps den 25 mars av tysk polis och sitter sedan dess i fängsligt förvar. Han är efterlyst av Spanien efter den illegala folkomröstningen och efterföljande katalanska självständighetsförklaringen i höstas. I hemlandet har åtal väckts mot honom och andra katalanska separatister för uppror mot spanska staten och förskingring av offentliga medel.
Domstolen i tyska delstaten Schleswig-Holstein underkänner de spanska åklagarnas anklagelser om uppror som grund för utlämning. Däremot kan åtalet för korruption vara skäl för att begära honom utlämnad, heter det i torsdagens uttalande från den tyska domstolen.
Eftersom Puigdemont inte personligen var inblandad i våldshandlingar i samband med folkomröstningen i Katalonien så är hans agerande inte straffbart enligt tysk lag, anser domstolen.
Domstolen satte en borgen på 75 000 euro för Puigdemont. Det är oklart när han kan lämna häktet i Neumünster. Hans advokat Till Dunckel säger att borgensvillkoren ska uppfyllas så snart som möjligt men att det kanske inte är möjligt att Puigdemont kan släppas fri redan under torsdagskvällen.