Analys: Vi låtsas att Europa inte brinner

Skogar brinner, vattendrag torkar ut och dricksvattnet sinar i det klimat som är det nya normala i Europa. Men folk fortsätter oberört att ta flyget på semestern och makthavare kan låtsas att de bygger en hållbar framtid.

Torkan i Frankrike orsakade skogsbränder i sommar. Bara i närheten av Gironde härjade bränderna på över 15 000 hektar i mitten av juli under en extrem värmebölja.
Peter Buchertpeter.buchert@hbl.fi
10.08.2022 21:00
Fyra av de fem senaste somrarna har präglats av extrem hetta och torka i Europa. Undantaget var 2021 då översvämningar krävde nästan 250 liv. I år, liksom 2018–2020, har längre perioder av hetta pinat stora delar av kontinenten. Skogar har brunnit, sjöar har torkat ut och skördar har drabbats.
Torka och översvämningar är två sidor av samma mynt: vattnet fördelas ojämnt. Orsaken är klimatförändringarna. Ensidigt jord- och skogsbruk bara förvärrar konsekvenserna.
Det förklarar dokumentären Drought in Europe (Tyskland, 2021) som kan ses på Yle Arenan. Tecken på ökenbildning syns redan i Sydeuropa, sandstormar har härjat utanför Berlin och vanliga trädslag som gran och bok slås ut i det nya tyska klimatet. Filmen fokuserar på europeiska klimatstörningar 2018–2020 och ansatserna för att hantera dem. Människan har alltid varit kreativ. Redan antika kulturer förstod sig på konstbevattning. I dag är det ett måste för att odla potatis, oliver och grönsaker i Sydeuropa, men det håller inte.

ANDRA LÄSER