Mexiko väntas vädja om vaccinhjälp

Mexikos president Andrés Manuel López Obrador väntas be sin nytillträdde amerikanske kollega Joe Biden om hjälp med coronavaccin, rapporterar Reuters inför måndagens digitala möte mellan ledarna. Han har sedan tidigare fått vaccinstöd från Kina och Ryssland.

President Andrés Manuel López Obrador vill ha hjälp från USA för att få fart på vaccinationsprogrammet i Mexiko. Arkivbild
President Joe Biden är öppen för att ta upp diskussionen om vaccinstöd till Mexiko, enligt en källa i Vita huset. Men det sker i så fall som ett led i ett bredare regionalt arbete mot smittspridning och Biden kommer samtidigt fortsätta fokusera på åtgärder som snabbar på vaccinationsprogrammet i USA.

Vaccin från Kina och Ryssland

Andrés Manuel López Obrador tillhör de mest framträdande kritikerna av det globala systemet för hur vacciner fördelas. Enligt en mexikansk regeringskälla väntas han nu be Biden om ett lån av vaccindoser från USA, som kan återbetalas när Mexiko får egna leveranser i framtiden – ett förslag som López Obrador ska ha tagit upp med Biden kort efter det att Biden svor presidenteden den 20 januari.
Mexiko har till följd av försenade leveranser av amerikanska Pfizers coronavaccin inlett sitt vaccinationsprogram med hjälp av vaccinleveranser från Kina och Ryssland.

Migration och brottsbekämpning

Andra frågor som väntas beröras på det virtuella mötet mellan ledarna är migration, samarbete inom brottsbekämpning och stödåtgärder till fattiga regioner i södra Mexiko och Centralamerika.
– Vi kan inte öppna gränserna om inte Kanada och Mexiko också har hanterat pandemin, så samarbete med Mexiko har hög prioritet, säger en amerikansk regeringskälla.
Mexiko har hittills haft över två miljoner rapporterade fall av coronavirus och 185 000 dödsfall efter covid-19. Hittills har 1,4 procent av befolkningen, drygt 1,8 miljoner personer, hunnit få en dos vaccin.
ANDRA LÄSER