Guvernör benådar vapenviftande par

Mark och Patricia McCloskey som bötfälldes efter att ha riktat sina vapen mot en Black Lives Matter-demonstration har benådats av guvernören i Missouri.

Mark och Patricia McCloskey riktade vapen mot demonstranter utanför deras hem i Saint Louis den 28 juni förra året. Arkivbild.

Paret blev rikskända i USA i juni 2020, när de riktade sina vapen mot en Black Lives Matter-demonstration som passerade utanför deras villa i Saint Louis i delstaten Missouri.

Bilder på makarna – barfota och beväpnade med ett halvautomatiskt gevär av typen AR-15 respektive en pistol – fick en stark symbolisk laddning i ett polariserat USA som skakades av omfattande demonstrationer mot rasism förra sommaren.

Paret McCloskey, båda advokater i 60-årsåldern, åtalades för olaga hot. Det fanns inga bevis för att demonstranterna hotat dem eller klivit in på deras privata område. Makarna erkände sig skyldiga till brott och bötfälldes.

Men Missouris republikanske guvernör Mike Parson benådade i förra veckan paret, vilket han tidigare lovat göra.

Makarna har fått hjältestatus bland många republikaner. Paret fick hålla tal på partiets nationella konvent inför presidentvalet 2020, där de varnade för att Demokraterna vill ta amerikanernas vapen. I maj meddelade Mark McCloskey att han kandiderar till senaten för Republikanerna, och har använt bilder från konfrontationen med demonstranterna i sin valkampanj.

ANDRA LÄSER