Pessimism och sorg efter Akademiens besked

Efter Sara Danius och Katarina Frostensons uttåg, hur ska Svenska Akademien kunna resa sig? Går det ens? Många kommentarer andas pessimism och sorg.

Matilda Kvarnström Lantz/TT
13.04.2018 06:21 UPPDATERAD 13.04.2018 06:25
Svenska Dagbladets Lisa Irenius skriver att det utifrån dagens läge är ytterst svårt att se hur Akademien ska kunna återvinna sitt anseende och kallar det hela för "en tragisk historia". Till skillnad från på onsdagskvällen, då Börssalen fylldes av stärkande applåder för Danius då hon välkomnade till utdelningen av Nordiska priset, har Irenius nu svårt att känna något större hopp för Akademien.
"Skönheten och värdigheten förefaller mycket avlägsna", skriver hon.

Slår Shakespeare

Björn Wiman, kulturchef på Dagens Nyheter , sammanfattar den senaste tidens turbulens som en maktkamp som "slår intrigen i vilket blodigt Shakespearedrama som helst".
Han avfärdar helt Horace Engdahls tidigare uttalande i Expressen där Danius kallades för den sämsta ständige sekreteraren i Akademiens historia.
"Detta är naturligtvis inte sant – och för Svenska Akademien innebär hennes avgång en ytterligare förstärkning av den redan närmast fullständiga förtroendeförlusten", skriver han.

"Ska blunda"

I hårda ord sammanfattar Wiman vad han uppfattar som vad som nu verkar gälla för Akademien:
"Akademien ska blunda för sexuella övergrepp och trakasserier så länge de inte drabbar institutionen själv. Den ska bortse från flagranta brott mot dess stadgar och ignorera kvalificerade juristers rekommendation om att låta rättsvårdande myndigheter utreda misstankar om ekonomiska oegentligheter. Svenska Akademien står inte längre vid sidan av eller över samhället. Man står på en absolut bottennivå, långt under det."

Tänk om...

Även Dagens Nyheters chefredaktör Peter Wolodarski är kritisk mot institutionens hantering av anklagelserna mot den så kallade Kulturprofilen, som har koppling till Katarina Frostenson som nu har lämnat arbetet i Akademien.
"Tänk om Katarina Frostenson hade lämnat Akademien redan i vintras, efter DN-granskningen av Kulturprofilen som Matilda Gustavsson gjorde. Mycket hade varit annorlunda. Inte minst hade de som ville ta tag i problemet varit kvar i Akademien. Nu har de lämnat. Historisk kris", skriver han på Twitter.

Obegriplig avgång

"Där gick och försvann min respekt för Svenska Akademien", konstaterar Expressens Gunilla Brodrej i en artikel under rubriken "Gittan förlorade mot gråvargarna".
Maria G Francke sammanfattar i Sydsvenskan att "tre till synes vettiga (manliga) ledamöter har lämnat självmant, två kvinnor har till synes tvingats bort", och kallar Sara Danius avgång för "helt obegriplig".
Hon fortsätter med att "när en händelse är obegriplig brukar jag alltid tänka att det är något vi inte känner till".

ANDRA LÄSER