Skatteförvaltningen: Kontrollera din inkomstgräns om du inte vill åka på skattesmäll i december

Undvik strängare beskattning av decemberlönen genom att kontrollera din inkomstgräns nu, uppmanar Skatteförvaltningen.

Genom att göra ett ändringsskattekort nu genast efter sommaren kan man undvika strängare beskattning, skriver Skatteförvaltningen

Skatteförvaltningen uppskattar att inkomstgränsen på skattekortet överskrids för 970 000 löntagare i år om löneinkomsterna fortsätter att flyta in i samma takt som i januari–juli.

Därför uppmanar nu Skatteförvaltningen löntagare att kontrollera inkomstgränsen sina skattekort. Efter att inkomstgränsen på skattekortet överskridits beskattas löneinkomsterna enligt tilläggsprocenten som är högre än grundprocenten.

Päivi Ylitalo, överinspektör på Skatteförvaltningen, tar ett exempel: En Helsingforsbo som hör till kyrkan och förtjänar 37 500 euro om året har grundprocenten 17 och tilläggsprocenten 38,5.

"Om inkomstgränsen överskrids i november och personen förtjänar 3 000 euro över inkomstgränsen i december får hen då 645 euro mindre av lönen i handen än i november", förklarar hon i ett pressmeddelande.

Genom att göra ett ändringsskattekort nu genast efter sommaren kan man undvika strängare beskattning, skriver Skatteförvaltningen.

ANDRA LÄSER