Trump om Putins plan: Det här är genialt

USA:s tidigare president Donald Trump är imponerad av Putins agerande i Ukrainakrisen. – Jag tänkte: Det här är genialt, säger han i en podcastintervju.

Donald Trump och Vladimir Putin vid ett toppmöte 2019.
23.02.2022 10:16
Donald Trump berättar i intervjun hur han imponerades när han såg på tv att Rysslands president Vladimir Putin förklarat utbrytarområdena Donetsk och Luhansk i östra Ukraina som självständiga.
– Jag tänkte: Det här är genialt, säger Trump i en intervju i podden The Clay Travis and Buck Sexton Show och fortsätter:
– Så Putin säger att en stor del av Ukraina är självständigt, och att han ska skicka in fredsbevarande styrkor dit.
Trump hävdar att Ukrainakrisen aldrig hade uppstått om han själv var president.
– Jag känner honom väldigt väl, det hade aldrig hänt om jag satt vid makten. Han använde ordet självständigt, och att vi kommer att gå in och bevara freden, det är rätt smart. Och svaret från Biden – det fanns inget, han hade inget svar på det. Och det är väldigt sorgligt, säger Trump.
Trump, som i intervjun främst ägnar sig åt kritisera nuvarande president Joe Biden, följer upp påståendet i ett uttalande på sin sajt.
"De här veka sanktionerna är obetydliga i förhållande till att ta över ett land och en omfattande del av en strategiskt placerat landområde. Nu har det börjat, oljepriset blir högre och högre, och Putin får inte bara vad han alltid velat, utan blir också, till följd av olje- och gasprisökningen, rikare och rikare".

ANDRA LÄSER