Helsingforspolisen: Man misstänks för sexualbrott mot barn – tog kontakt med hundratals flickor

Den misstänkte mannen tog kontakt med sina offer via sociala medier. De misstänkta sexualbrotten skedde både ansikte mot ansikte och på nätet. 

Heidi Herrmannheidi.herrmann@hbl.fi
23.01.2023 12:51 UPPDATERAD 23.01.2023 14:37
Helsingforspolisen arbetar med att färdigställa en mycket omfattande förundersökning där en person misstänks för över hundra fall av sexualbrott mot barn. 
Mannen misstänks även för innehav av bild- och videomaterial som visar sexuellt våld mot barn. 
Polisen började utreda fallet på våren 2021, efter ett tips som polisen fick på nätet. De misstänkta brotten skedde 2005–2021. De målsägande är flickor och största delen av dem var yngre än 16 år när brotten skedde.
”Utredarna gick igenom miljoner meddelanden för att kunna identifiera de eventuella offren på bilderna och videoklippen”, säger förundersökningsledare och kriminalkommissarie Jutta Antikainen i polisens pressmeddelande. 
Den misstänkte tog kontakt med sina offer via bland annat sociala medier. Under årens lopp närmade han sig hundratals personer.
Enligt polisen agerade han metodiskt och ändamålsenligt. Största delen av filmerna kom till så att mannen befallde den målsägande att filma sig själv med webbkamera medan barnet utförde sexuella handlingar på sig själv.
Den misstänkte har också onanerat medan han var i kontakt med barnen via webbkamera.
”Han uppträdde och gav sken av att han var yngre än han var. Han ljög om sin ålder”, säger förundersökningsledare Jutta Antikainen.
Polisen hittade även videoklipp filmade i mannens bostad. På videoklippen är mannen i sexuellt umgänge med flickor i olika åldrar. De yngsta var 15 år.
Ärendet går nu vidare till åklagare.  

ANDRA LÄSER