Timo Soini i svensk tidning: Jag kunde ha varit hårdare mot Halla-aho och Huhtasaari

Tidigare utrikesministern Timo Soini talar ut i intervju i svensk katolsk tidskrift.

Timo Soini, strax efter att vunnit riksdagens förtroende efter en häftig debatt om besöket vid ett evenemang kopplat till abortmotstånd. – Det var en häxjakt, men jag var nog inte särskilt ödmjuk själv heller, säger Soini nu om debatten och omröstningen 2018.
16.06.2019 16:27 UPPDATERAD 17.06.2019 16:34
För snart två veckor sedan avgick Timo Soini (Blå framtid) som utrikesminister. I en intervju för den svenska katolska tidskriften Signum blickar han tillbaka på sin som ordförande för Sannfinländarna och som utrikesminister i regeringen Sipilä. Han talar också om bakgrunden till sin katolska tro och om sitt abortmotstånd.
Soini får bland annat frågan om det är något han ångrar under sin politiska karriär:
– Jag kunde ha varit hårdare mot dem som tog över Sannfinländarna efter mig. Jussi Halla-aho, Laura Huhtasaari, Sebastian Tynkkynen, etcetera. Jag tycker inte alls om den [nya hårdare] politiska kurs som Sannfinländarna har tagit nu, säger Soini och fortsätter:
– När jag var partiledare var Sannfinländarna ett parti med gammeldags familjevärderingar. Och när jag lämnade partiledarskapet trodde jag att någon från partiets mittfåra skulle ta över, men så blev det tyvärr inte.
Däremot ångrar Soini inte sitt abortmotstånd som ledde till en misstroendeomröstning mot honom i riksdagen 2018. Soini hade besökt ett evenemang i Kanada som var kopplat till abortmotstånd, något som oppositionen och också ledamöter ur regeringspartierna ansåg att inte var förenligt med uppdraget som utrikesminister.
– Inte ens mina egna partimedlemmar stödde mig, de sa att ”vi kommer att rösta för dig”, men de gjorde det bara för att pressen var så hård. Kristdemokraternas förra partiledare Päivi Räsänen stödde mig däremot. Det finns en fin bild där hon kommer fram och kramar mig efter omröstningen, det är en av mina favoritbilder, säger Soini till Signum.
Soini får frågan om vad han ska göra i framtiden. Dels ska han sköta bättre om sin kondition, dels ska han skriva en bok om populism. Men den förre utrikesministern har också andra planer:
– Kanske blir jag lekmannapredikant. Faktum är att jag nu är helt fri att göra vad jag vill. Jag kan åka till Alabama med en pickup och ha benen hängande utanför med kamelstövlarna på och bara njuta av livet.

ANDRA LÄSER