Polisen grep misstänkta vid Olympiaterminalen – hänger ihop med rånet i Karamalmen

Flera maskerade män bröt sig in på ett kemikalielager i Karamalmen i Esbo på måndagen vid lunchtid. En människa skadades i huvudet under tillslaget som utreds som grovt rån. Några timmar senare grep polisen personer vid Olympiaterminalen och säger att det finns ett samband med händelserna i Karamalmen.

På eftermiddagen grep polisen personer vid Olympiaterminalen och bekräftar ett samband med rånet i Karamalmen i Esbo tidigare på dagen.
Maria Gestrin-Hagner
16.12.2019 14:55 UPPDATERAD 17.12.2019 06:48
Polisen fick lite efter lunchtid en anmälan om att flera maskerade män höll på att bryta sig på ett kemikalielager i Karamalmen i Esbo. Flera människor fanns på plats på området under inbrottet och enligt polisen skadades åtminstone en person i huvudet under tillslaget.
Flera polispatruller spärrade av och undersökte området, men förövarna verkade redan ha hunnit avlägsna sig från platsen.
Vad HBL erfar var förövarna ute efter något som fanns i en lastbil som hade anlänt till området.
Polisen har skickat ut bilder på misstänkta och söker ögonvittnen.
Polisen söker också uppgifter om en svart Volkswagen Passat av årsmodell 2010 och med registernummer ZX28953.

Bargum: Tror inte de var ute efter våra produkter

Alexander Bargum, vd för koncernen Algol, bekräftar att inbrottet skedde i en av Algols lagerbyggnader.
– Jag känner inte till så mycket mer än vad polisen har informerat om. Inbrottet skedde i vår lagerbyggnad där vi har hyresgäster och underhyresgäster och transporter kommer in och ut.
– Jag tror inte att gärningsmännen var ute efter våra produkter, utan misstänker att det handlar om sådana produkter som inte har med oss att göra, säger Bargum.
Efter inbrottet utrymde polisen en del av Algols utrymmen för att försäkra sig om att de misstänkta inte befann på området.

Polisen: De letade efter något – droger inte uteslutna

Polisen letar nu efter fem män med utländskt påbrå, säger kriminalöverkommissarie Kari Siivo vid Västra Nylands polisinrättning.
– De har letat efter någonting på området. Vi utreder fallet tillsammans med tullen.
I det här skedet är händelseförloppet ännu något oklart. Hittills lyder polisens preliminära brottsrubricering grovt rån.
– Vi utreder om de har fått med sig det de var ute efter.
Kari Siivo säger till HBL att det framstår som osannolikt att förövarna skulle ha varit ute efter industrikemikalier, vilket Algol säljer, för att till exempel tillverka sprängämnen.

Kan gärningsmännen ha varit på jakt efter droger?

– Det är ett alternativ.
Senare på eftermiddagen ägde en stor polisoperation rum vid Olympiaterminalen i Södra hamnen i Helsingfors. Polisen grep personer vid terminalen och uppgav att gripandena hade samband med tillslaget i Esbo. I samband med polisoperationen i hamnen gick polisen igenom hytter på passagerarfärjan som därmed försenades.

ANDRA LÄSER