Felix Sandman: Våga prata om psykisk ohälsa

Efter den tuffa perioden är Felix Sandman tillbaka i Melodifestivalen – mer stabil än någonsin. En lycklig kärleksrelation har fått honom att våga ta sig an nya, svåra ämnen.

Felix Sandman är tillbaka i Melodifestivalen för tredje gången.
29.01.2020 15:20 UPPDATERAD 29.01.2020 15:44
Det har gått två år sedan Felix Sandman solodebuterade i Melodifestivalen med låten Every single day, som utgick från hans erfarenhet av att få sitt hjärta krossat. Sedan dess har mycket hänt i 21-åringens liv.
Läs vår recension av Störst av allt här.
Förutom det stora genombrottet som soloartist har han dykt upp som skådespelare i Netflixserierna Störst av allt och Hjem til jul.
Läs vår recension av Hjem till jul här.
Dessutom har han gått från att vara olyckligt förälskad till tokkär. Nuvarande flickvännen Andrea Kallström träffade han för ungefär ett och ett halvt år sedan.
– Jag tror att 2020 är mitt år, säger Felix Sandman.
Trots att han snavade på mållinjen i 2018 års omgång av musiktävlingen visade Felix Sandman inga sura miner efter avgörandet. I stället kramade han om vännen och vinnaren Benjamin Ingrosso i euforisk lycka. Händelsen började diskuteras på internet, vännerna kallades förebilder och kvällstidningarna plockade upp reaktionerna.
– Den tiden var perfekt för Benjamin att vinna och för mig att komma tvåa. Jag fick min etta på Spotify, det var min debutsingel. Jag fick mer tid att bygga upp mig som artist och släppa album, säger Felix Sandman.

Nyckeln till världsfred

Den typen av vänskap som Felix Sandman och Benjamin Ingrosso visade upp i finalen är ett exempel på de känslor som Felix Sandman sjunger om i låten Boys with emotions. Han vill visa att det är okej för unga killar att känna och uttrycka det som pågår på insidan.
– Att säga till en polare att man älskar honom, att krama om honom. Att våga prata om problem och psykisk ohälsa, att våga uttrycka sig. Oavsett vilket kön och vem man är, världen behöver mer kommunikation. Det är "the key" till "world peace", säger Felix Sandman.
Felix Sandmans låt "Boys with emotions" handlar om att killar också har rätt att känna känslor.
Samtidigt beskriver han sitt eget killgäng som väldigt hälsosamt, "jämfört med dem som finns".
– Jag har haft turen att uppfostras av starka kvinnor som verkligen har visat mig vad som är bra, och jag känner att det har gynnat mig så mycket, säger Felix Sandman.

"Låter som 2025"

Låten beskriver han som en modern, minimalistisk upptempolåt och scenshowen som nytänkande.
– Vi tycker att den låter 2025, den känns ny och fräsch.
Felix Sandman tror även att det faktum att han är lyckligt kär har påverkat hur han skriver musik, och bidrog till att låten blev till.
– Jag var lite rädd när jag började skriva om lycklig kärlek eftersom jag bara har skrivit om sorg tidigare. Men det har gått jättebra. När man är lyckligt kär kan man utvecklas mer som människa, man hinner ta en titt på sig själv, vad har jag för åsikter som jag vill förmedla som artist? säger han.
Felix Sandman tävlar i Melodifestivalen med låten "Boys with emotions".
Trots att många blev förvånade när Melodifestivalstjärnan dök upp som skådespelare, har han hunnit med en rad roller i olika sammanhang. Redan som tioåring medverkade han i Shakespeares Muntra fruarna i Windsor på Dramaten i Stockholm under ett års tid. Och även om han har fullt upp med musiken, tänker han fortsätta med skådespelarkarriären.
– Jag kan inte säga någonting, men jag har saker på gång som jag ser fram emot.

Svenskt eller internationellt?

– Internationellt, tror jag …

ANDRA LÄSER