Språkhyfs: Klumma

Googlar man "klumma" får man – förutom alla hänvisningarna till Ålevangeliet förstås – bara ett napp.

Plock & fyndPia Ingström
20.10.2019 06:10 UPPDATERAD 20.10.2019 15:34
På bokmässan i Göteborg lärde jag mig som vanligt mycket, och en sak som jag ännu kommer ihåg är hur man klummar ål. Det fick jag höra av den svenska författaren och kulturjournalisten Patrik Svensson, som jag intervjuade om hans bok Ålevangeliet:
"Jag och min pappa klummade några gånger. Jag har knappt hittat nån information om detta i litteraturen och har inte träffat några andra som har erfarenheter av det. Det är en gammal fiskemetod, ganska lokal. Du har massor med daggmaskar som du med hjälp av en nål trär upp på en tråd. Då får du en flera meter lång masktråd och så snor du ihop den till en slemmig äcklig boll av mask. Du har ingen krok, och när du sänker ner bollen i vattnet så kommer ålen och biter tag i den. Ålen har små tänder som är lite böjda inåt, så de fastnar på linan och då kan man med rätt teknik bara lyfta upp ålen ur vattnet. Det är komplicerat, märkligt och lite äckligt men väldigt effektivt."
Googlar man "klumma", får man – förutom alla hänvisningarna till Ålevangeliet förstås, för boken har blivit en succé – bara ett napp, en pdf på Svenska Landsmålsarkivets frågelista om fiske 1935, som bland mycket annat intressant frågar följande:

ANDRA LÄSER