Riksdagsledamöter vill se att alkohol konsumeras på restaurang i stället för hemma – "Att främja en socialare alkoholkultur är en god sak"

De Grönas riksdagsledamöter Outi Alanko-Kahiluoto och Atte Harjanne samt Centerns Joonas Könttä lämnar in ett skriftligt spörsmål om att sänka mervärdesskatten på alkohol som avnjuts på restaurang.

I nuläget är mervärdesskatten för alkohol densamma om drycken köps på restaurang eller på Alko. Riksdagsledamöterna vill främja en socialare alkoholkultur genom att sänka skatten för alkohol köpt på restaurang.
24.02.2020 20:40
De Grönas riksdagsledamöter Outi Alanko-Kahiluoto och Atte Harjanne samt Centerns Joonas Könttä vill se en förändring i alkoholkonsumtionen i Finland. Riksdagsledamöterna vill att konsumtionen alltmer flyttas från att ske hemma till att i stället ske på restaurang.
För att få till förändringen föreslår ledamöterna att Finland sänker mervärdesskatten på alkohol som avnjuts på utskänkningsställen.
– Alkohol beskattas i Finland lika oberoende om den köps i Alko eller på restaurang. På restaurang avnjuts den ändå på ett övervakat område, oftast tillsammans med andra. Det skulle vara positivt om Finlands dryckeskultur övergick alltmer från att ske i hemmen till att ske på restaurang, säger Alanko-Kahiluoto i ett pressmeddelande.
– Om alkohol som dricks på restaurang skulle beskattas lika som mat på restaurang så skulle finländarna uppmuntras till att avnjuta alkohol på restaurang i stället för hemma. Att främja en socialare alkoholkultur är en god sak, säger Harjanne.
I nuläget är skatten för alkohol både i Alko och på restauranger 24 procent. Mervärdesskatten för mat på restaurang ligger på 14 procent.
– Restaurangbranschen är en betydande arbetsgivare i Finland. Naturresursinstitutet har uppskattat att en tio procentenheters sänkning av mervärdesskatten för alkoholen skulle skapa 2 400 nya jobb i Finland, säger Alanko-Kahiluoto.
De tre riksdagsledamöterna går vidare med ärendet och lämnar nu gemensamt in ett skriftligt spörsmål till regeringen.

ANDRA LÄSER