Därför ligger m/s J.L Runeberg fortfarande vid kajen i Borgå – skepparen hoppas att säsongen kör i gång snart

Efter två svåra år under coronapandemin har m/s J.L Runeberg drabbats av nya motgångar. En reservdel i motorn måste bytas ut, och skepparen Ted Lönnroos har väntat på reservdelen i månader.

Skepparen Ted Lönnroos hoppas att lagret kommer snart så att säsongen kan börja.
Vanligtvis börjar säsongen för m/s J.L Runeberg vid morsdag, men i år har kryssningarna mellan Borgå och Helsingfors inte kört i gång trots att det snart är juli.
Orsaken är att rederiet väntar på en avgörande reservdel. Ett lager i motorn saknas och leveransen har tagit månader. Förklaringen är de globala logistikproblemen som orsakats först av pandemin och sedan av kriget i Ukraina, säger skepparen Ted Lönnroos.
– Motorn är från 1960-talet vilket betyder att det är svårare att få tag på reservdelar som är gjorda för den här typen av motor.
Så här är vi vana att se m/s J.L. Runeberg – fullastad med passagerare på kryssning mellan Helsingfors och Borgå.
Säsongen för båten är kort, från maj till mitten av september, och Lönnroos hoppas att det blir en hyfsad säsong i år också, trots omständigheterna.
– Under våren fick vi flera förfrågningar och bokningar på gruppkryssningar, som har varit möjliga igen efter en paus på två år. Men vi har varit tvungna att inhibera dem.
Mitt under intervjun ringer leverantören från Spanien och kommer med ett glädjebesked. Lagret till motorn kommer skickas till Finland på fredag.
– Det var goda nyheter. Nu hoppas vi att säsongen kommer i gång så snabbt som möjligt, säger Lönnroos.

ANDRA LÄSER