Sju saker du behöver veta om valet

Riksdagsvalet 2019 är över och Finland står inför en ny politisk verklighet. Hbl listar sju saker som det är bra att ha koll på.

Kvinnornas val. Maria Ohisalo, vice ordförande för De gröna, är en av totalt 92 kvinnor som tar plats i den nya riksdagen. Det är alla tiders rekord.

1. Vinnarna - det rödgröna blocket.

SDP har vunnit valet med 17,7 procent av rösterna, det vill säga är det största partiet. Men det är en ytterst knapp seger: Sannfinländarna har ett väljarstöd på 17,5 procent.

Jämfört med riksdagsvalet 2015 går SDP framåt och får nu 40 mandat vilket är en ökning med 6 mandat. Det valde partiledaren Antti Rinne att framhålla under valkvällen, även om han medgav att han hade hoppats på ett valresultat på över 20 procent.

– För första gången på 20 år är SDP det största pariet, sade han.

Bilden är ändå mer komplex än så. Trots att SDP nu är etta är valresultatet alltså dåligt eftersom valvinnarna tidigare alltid fått över 20 procent av väljarstödet.

Den riktigt stora vinnaren är De Gröna, som likt Sannfinländarna har en rörlig väljarkår och brukar ha svårt att mobilisera sina sympatisörer när det väl gäller. Men den här gången lyckades det, och De gröna landar på 11,5 procent vilket ger dem fem mandat till. Tidigare har partiet aldrig spräckt 10-procents strecket i ett riksdagsval.

Också Vänsterförbundet hör till vinnarna med ett stöd på 8,2 procent och fyra mandat fler än i förra valet. Valets röstdrottning är dessutom partiets ordförande Li Andersson med över 24 400 personliga röster. Det är första gången sedan 1995 som VF kan kalla valresultatet en seger.

Läs också: Blandade känslor från segeryra till skräck och mardrömmar – HBL på SDP:s valvaka

Li Andersson, partiledare för Vänsterförbundet, har ett personligt röstetal på drygt 24 400 röster och är därmed landets röstdrottning. Också SFP:s ordförande Anna-Maria Henriksson gjorde ett bra val med drygt 14 400 röster.

2. Sannfinländarna - också en vinnare.

Sannfinländarna får 17,5 procent av rösterna och 39 mandat, vilket partiledaren Jussi Halla-aho betecknar som ett fantastiskt resultat jämfört med de nivåer från vilket partiet startade valrörelsen. Halla-aho kan också glädja sig åt sitt personliga röstetal, över 30 500 röster, vilket gör honom till valets röstkung.

Valresultatet ger Sannfinländarna en andra plats. Men också här finns det skäl att nyansera bilden. Sannfinländarna är en vinnare om man ser till tillväxttakten under valrörelsen och det faktum att partiet byggt sin framgång ur ett splittrat parti.

Men det är skäl att minnas att Sannfinländarna hade ännu fler väljare bakom sig vid valet 2011: 19,1 procent.

Som helhet kan kan säga att valresultatet i Finland följer trenden i resten av Europa: Gamla partier backar om man ser över tid medan nya partier som gröna och populister vinner terräng.

Läs också: Halla-aho: "Vi är beredda att samarbeta med vem som helst"

Läs också: ”En seger för demokratin, men ett svårt resultat att hantera"

3. Förlorarna.

Den stora förloraren är statsministerpartiet Centern som gör ett historiskt dåligt resultat. Inte sedan 1917 har Centern (Agrarförbundet) fått färre än 35 mandat. Nu får Centern 31 mandat och 13,9 procent av väljarnas röster och straffas därmed för det sätt partiet rattat den borgerliga regeringen de fyra senaste åren. …

En annan förlorare är Blå framtid, också det ett regeringsparti, som får ett stöd på 1 procent av väljarstödet. Man kan konstatera att också Blå framtid straffas för sin regeringsmedverkan och framförallt för de märkliga piruetterna när ursprungspartiet Sannfinändarna splittrades. Resultatet förpassar sannolikt Blå framtid in i historieböckerna.

Det tredje regeringspartiet, Samlingspartiet, klarar sig bättre än väntat och får 17 procent av rösterna. I procent backar partiet en aning men får ett mandat till.

Till förlorarna hör också raden ministrar som trillade ur riksdagen: Kimmo Tiilikainen från Centern plus alla Blå framtids ministrar, Jussi Niinistö, Sampo Terho, Jari Lindström och Pirkko Mattila. Också gruppordförande Simon Elo får söka nytt jobb. Andra kända politiker som inte fick förnyat förtroende är SFP:s Mikaela Nylander, De grönas tidigare partiledare Touko Aalto och veteranpolitiken Paavo Väyrynen.

Centern under ledning av Juha Sipilä fick ordentligt på pälsen och gör ett historiskt dåligt val. Aldrig tidigare har partiet haft under 35 mandat, nu landar Centern på 31 mandat. I procent är stödet 13,8, vilket är -7,3 procent.

4. SFP

SFP håller i stort sett ställningarna och får 4,5 procent av rösterna. Det betyder att partiet håller sina 9 mandat men de omfördelas så att Österbotten återtar sitt fjärde mandat medan partiet förlorar ett mandat i Nyland. Det viktiga för partiet var att återta det fjärde mandatet i Vasa och att hålla ställningarna i Egentliga Finland. Nylands fjärde mandat hängde på ett hår, men Samlingspartiet var i slutändan starkare. Förlusten av det mandatet var en besvikelse för partiet.

Läs också: SFP vill ha bred regeringsbas

5. Väljarna var flitiga

Vi finländare röstade flitigare än på länge i det här valet: valdeltagandet är 72 procent mot 70,1 procent för fyra år sedan. Valdeltagandet har inte varit så högt sedan 1991 då det var 72,1 procent.

– Det är ett tecken på att det har varit en valrörelse som väckt intresse, säger professor Åsa von Schoultz i en kommentar till HBL.

Att rösta på förhand blir också allt vanligare och den här gången röstade 1,5 miljoner finländare före själva valdagen. Det är 36 procent av de röstberättigade och ett nytt rekord.

Läs också: Vad händer nu? Här är alla hållpunkter efter valet – datum för datum

6. Historiskt många kvinnor

Rekordmånga kvinnor tar plats i den nya riksdagen, hela 92 stycken. Det betyder att 46 procent av riksdagen består av kvinnor.…

I valet 2011 var 85 riksdagsledamöter kvinnor, i valet 2015 var antalet kvinnor 83 kvinnor.…

Mest kvinnliga ledamöter har De gröna, närmare bestämt 17 kvinnor. Många av dem är unga. Det betyder att den gröna riksdagsgruppen till 90 procent består av kvinnor - endast tre av de gröna ledamöterna är män.

Överlag kommer många nya riksdagsledamöter in i riksdagen. För fyra år sedan var 73 ledamöter nya, nu är 82 nya. Medelåldern sjunker också en aning och är 46 år. En ledamot är 20 år, 3 ledamöter över 70 år.

Läs också: Historiskt många kvinnor invalda i riksdagen – "Kvinnorna förlorade mest på regeringens politik"

7. Vad händer nu?

Om allt går som det brukar är det valettan SDP med partiledaren Antti Rinne i spetsen som får uppdraget att bilda regering. Det är riksdagsgrupperna som sinsemellan kommer överens om vem som blir sonderare och praxis har varit att det är valvinnaren.

En hurdan regering Rinne kan tänkas bilda låter vi vara osagt i det här skedet. Likaså hur snabbt det kan gå. Det som stökar till konstellationerna är att vi har EU-val den 26 maj, och det kräver fokus och resurser. Det tippas därför allmänt att vi knappast har en regering före det.

För fyra år sedan bestämde sig sonderaren Sipilä för sin trepartiregering den 7 maj och regeringen tillträdde den 29 maj 2015.

Hur gick det för din kandidat? Du hittar valresultatet här.

ANDRA LÄSER