Medier: Ryssland skickar kvinnliga fångar till fronten

En porrsajt plockade i veckan ned annonser som den paramilitära Wagnergruppen lagt in för att rekrytera soldater.

Att rekrytera fångar är en metod som ofta används i krig, men nu tvingar ryska myndigheter kvinnor i ockuperade områden att ta värvning och strida vid fronten. Arkivbild.
Bille Sirénbille.siren@hbl.fi
19.03.2023 08:54 UPPDATERAD 19.03.2023 08:55
Ryssland rekryterar kvinnliga fångar för att kriga i Ukraina, uppger tidningen Moscow Times. Rekryteringen har pågått åtminstone sedan slutet av förra året och trappats upp på sistone. Uppgifterna bekräftas av den oberoende människorättsorganisationen Ryssland bakom galler.
En del av de kvinnliga fångarna ska ha rekryterats i en straffkoloni i den ockuperade delen av Donetsk, skickats till Ryssland för utbildning och sedan ha återvänt till Ukraina i egenskap av soldater.
”Förra veckan siktades ett tåg med sovvagnar för transport av fångar på väg mot Donetskregionen. En av vagnarna transporterade kvinnliga straffångar”, skrev Ukrainas försvarsministerium på meddelandetjänsten Telegram tidigare i veckan.
I nuläget lär det röra sig om ungefär 100 kvinnliga fångar som tvingats ställa upp i kriget. Det är svårt att avgränsa exakt hur omfattande fenomenet är.
– Kvinnorna är försvinnande få jämfört med de hundratusentals män som har rekryterats till kriget, säger Markus Göransson, lektor i krigsvetenskap vid Försvarshögskolan i Sverige, till Dagens Nyheter.
Den paramilitära gruppen Wagner, som leder den ryska sidan till exempel vid Bachmut, har redan länge använt sig av fångar för att stärka sina led. Då har det rört sig om män.
I veckan rapporterade Newsweek att Wagnergruppen hade försökt locka krigare via porrsajten Pornhub, men att annonserna tagits ned.
”Vi rekryterar kämpar från alla regioner i Ryssland”, löd reklamen som även innehöll ett telefonnummer dit intresserade kunde ringa, skriver Moscow Times.

ANDRA LÄSER