Granlund släpps lös mot Lettland: "Jag har saknat Lejonen"

Mikael Granlund placeras i förstakedjan och ett A pryder hans spelskjorta.

Mikael Granlund spelar i kväll sin första landslagsmatch på fyra år.
Tommi Willberg
14.05.2022 12:29
De finländska ishockeyfansen får se en av sina stora favoriter spela VM-ishockey efter en fyra års paus då Mikael Granlund i kväll susar runt i rinken då Finland möter Lettland. Nashville Predators ledarfigur spelar i Lejonens förstakedja tillsammans med Sakari Manninen och Teemu Hartikainen.
Granlund, som också fungerar som assisterande kapten, tar Jere Innalas plats i förstakedjan. Innala är 13:e anfallare i kväll.
Annars är laguppställningen oförändrad från fredagens premiärmatch bortsett från målvaktspositionen. Harri Säteri startar i kväll medan Jussi Olkinuora är andramålvakt.
Granlund följde Finlands premiär, där det blev en 5–0-seger över Norge, från läktarplats och mötte finländsk media i första periodpausen.
– Jag har saknat Lejonen och jag vill alltid komma hit och spela. Det här har alltid hört till de finaste grejerna som spelare. Jag har njutit av varje stund. Alltid jag varit frisk och det varit möjligt så har jag kommit till VM, säger Granlund, världsmästare från 2011, OS-bronsmedaljör från 2014 och VM-silvermedaljör från 2016.
Granlund, 30, har inte spelat i landslagströjan sedan VM våren 2018 då han stod för 2+7=9 poäng på åtta matcher då Finland skrällartat åkte ut i kvartsfinal mot Schweiz efter att ha vunnit sin grupp. Granlunds VM-saldo är ypperligt: 10+28=38 poäng på 41 matcher i sex olika VM-turneringar.
Förväntningarna är höga för det erfarna NHL-proffset.
– Jag känner ingen press. Eller om jag gör det, så är det på ett bra sätt. Man kommer hit av egen vilja och landslaget har klarat sig fint under de senaste åren. Hoppas jag också personligen kommer bra i gång, säger Granlund.
Så här ser Lejonens kedjesammansättning ut i kväll:
Målvakter:
29 Harri Säteri (45 Jussi Olkinuora)
I:
64 Mikael Granlund (A) – 65 Sakari Manninen – 70 Teemu Hartikainen
4 Mikko Lehtonen – 38 Juuso Hietanen
II:
82 Harri Pesonen – 51 Valtteri Filppula (C) – 10 Joel Armia
50 Mikael Seppälä – 55 Atte Ohtamaa
III:
25 Toni Rajala – 91 Juho Lammikko – 76 Jere Sallinen
3 Niklas Friman – 42 Sami Vatanen
IV:
80 Saku Mäenalanen – 24 Hannes Björninen – 12 Marko Anttila (A)
2 Ville Pokka
13:e anfallare: 21 Jere Innala.

ANDRA LÄSER