Kristoffer Leandoer: Därför lämnade jag Nobelkommittén

Kristoffer Leandoer. Arkivbild.
30.09.2020 10:27 UPPDATERAD 30.09.2020 10:29
Att den österrikiske författaren Peter Handke utsågs till 2019 års Nobelpristagare i litteratur var orsaken till att författaren Kristoffer Leandoer lämnade Nobelkommittén i förtid. Det uppger han för den albanska nättidningen Dritare, skriver Dagens Nyheter.
Leandoer, som i dag är bosatt i Albanien, lämnade kommittén och sitt uppdrag som extern ledamot i december i fjol. Då uppgav han att orsaken var att förändringsarbetet kring kommittén och Svenska Akademien gick för långsamt, och att avhoppet på intet sätt handlade om valet av Handke. Nu reviderar han alltså orsaken till avhoppet och säger att just valet av författaren och dennes stöd till den tidigare serbledaren Slobodan Milosevic var den egentliga anledningen.
"Jag avgick eftersom jag inte kunde påverka Nobelpriset som jag ville. Priset till Handke gjorde detta mycket tydligt. Det satte mig i en oförenlig och falsk position. Jag kunde inte stå bakom hur Akademien valde att försvara utmärkelsen för resten av världen", säger han till Dritare enligt DN.
I en text i Svenska Dagbladet förtydligar dock Leandoer att han anser att Handke visst var värd priset, men att han menar att beslutet "hetsades fram utan förankring".

ANDRA LÄSER