Gävlebocken överlevde julafton

Gävlebocken har hittills fått stå orörd i år. Det hör inte till vanligheterna – över hälften av alla gånger som den har uppförts har den brunnit eller förstörts på annat sätt.

Gävlebocken invigdes första advent, på den nya tillfälliga platsen på Rådhusesplanaden i centrala Gävle. Arkivbild.
25.12.2022 07:57
Tretton meter hög – nästan som ett trevåningshus – upplyst och med röda band runt hornen, magen, mulen och benen. Gävlebocken hade vid juldagens tidiga morgon ännu klarat sig från ett brandattentat. Det framgår av Gefle kommuns livesändning från platsen.
Under sina 56 år har den berömda halmbocken i Gävle fått stå oskadd endast 19 gånger. Den har brunnit 30 gånger och blivit utsatt för annan skadegörelse sju gånger.
I stället för den traditionella placeringen på Slottstorget i stan, står Gävlebocken i år på Rådhusesplanaden några minuter bort. Flytten är tillfällig och beror på bygget av ett nytt kulturhus vid Slottstorget.
Då HBL besökte Gävle i början av december stod den omgiven av dubbel eller tredubbel gärdsgård. 

Fakta | Gävlebocken

Bocken är uppbyggd av halm på en trästomme. Den väger tre ton, är 13 meter hög och sju meter lång.
Den första bocken uppfördes 1966. Det var reklammannen Stig Gavlén och hans bror Jörgen som kom på idén med en stor halmbock för att stimulera handeln.
Bocken har brunnit fler gånger än den har fått stå kvar oskadd. Minst sju gånger har den utsatts för andra attentat.
1976 körde en raggarbil sönder bocken och 2009 sattes webbkamerorna ur spel i en hackerattack, så att de som brände ner den inte fastnade på bild. En gång blev den nedbränd av en amerikan på besök i Gävle.
Vid flera tillfällen har gärningsmännen kunnat gripas och fällas för skadegörelsen. Straffet har varit både fängelse och böter.
Till varje bock går det åt 56 halmmattor á 5 meter, 1 600 meter snöre, 1 200 löpmeter virke, 50 meter tyg och 1 000 arbetstimmar.
Fakta: Gävle kommun
Källa: TT
I fjol brändes bocken ner av en 40-årig man från Kalmar. Han dömdes till fängelse i sex månader för grov skadegörelse. Han har även tvingats att betala 109 000 kronor till Gävle kommun.
Läs HBL:s reportage från Gävle i början av december:

ANDRA LÄSER