Traditionsenlig parad samlade tusentals scouter vid Senatstorget – ”Vi vill visa vilken fin hobby det är”

Söndagens scoutparad bjöd på gemenskap och bra stämning bland scouter i alla åldrar.

Scoutparaden ordnades i söndags för första gången sedan 2017.
Sara Björklundsara.bjorklund@hbl.fi
04.09.2022 16:45 UPPDATERAD 05.09.2022 08:56
På söndagen samlades kring 2 500 scouter vid Senatstorget för att delta i en scoutparad, som lockade deltagare från runtom i Nyland. Paraden har långa traditioner, men i år var det första gången på fem år som den ordnades.
– För mig har paraden varit det mest imponerande scoutevenemanget ända sedan jag var liten. Det känns otroligt att vi får ordna den igen. Vi vill visa andra vilken fin hobby scoutverksamheten är, säger Helka Walldén, projektledare för evenemanget.
Syftet med paraden att föra samman scouter i alla åldrar från olika kårer. Walldén tycker att det känns fint att få se allt från små barn till gamla scoutvänner delta i paraden.
– Det här är ett väldigt traditionellt evenemang. Även om vi scouter har blickarna riktade mot framtiden, har vi väldigt långa historiska rötter. Vi vill hedra våra rötter genom att upprätthålla traditioner som den här, säger Walldén.
Det här är ett väldigt traditionellt evenemang. Även om vi scouter har blickarna riktade mot framtiden, har vi väldigt långa historiska rötter. Vi vill hedra våra rötter genom att upprätthålla traditioner som den här.
Helka Walldén
Projektledare Helka Walldén beskriver stämningen vid scoutparaden som otrolig.
Heta Niemelä och Vilma Falck är båda scoutledare i kåren Kaskipartio. De har deltagit i paraden flera gånger, men det här är första gången som de deltar i egenskap av scoutledare.
– Det är jättekul att vi får vara här igen, eftersom det är så länge sedan paraden senast ordnades. Det känns häftigt att få delta som ledare med sina scouter den här gången, säger Falck.
– Det är roligt att vi får visa andra Helsingforsbor vad scouterna är för någonting. Det fina med scouterna är att vem som helst kan komma med. Det spelar ingen roll om du är femton eller femtio år gammal, säger Niemelä.
Heta Niemelä och Vilma Falck har båda föräldrar som varit aktiva inom scoutverksamheten.
För många av paradens deltagare är det bästa med scoutverksamheten gemenskapen som den erbjuder. De har båda varit aktiva scouter sedan de var små.
– Det bästa med att vara med i scouterna är vännerna man får och den gemensamma andan vi har. Vi har en fantastisk stämning bland ledarna i vår scoutkår, säger Falck.
– Jag var på mitt första scoutläger när jag var två månader gammal. Vi brukar säga att det är en livsstil att vara med i scouterna. Vi har jättebra humor mellan alla ledare i vår scoutkår och många scouter är väldigt likasinnade, säger Niemelä.
Jag var på mitt första scoutläger när jag var två månader gammal. Vi brukar säga att det är en livsstil att vara med i scouterna. Vi har jättebra humor mellan alla ledare i vår scoutkår och många scouter är väldigt likasinnade.
Heta Niemelä
Drygt 2 500 scouter från sjuttio olika scoutkårer deltog i söndagens parad.
Sofia Saarikoski har varit aktiv inom scouterna sedan hon började första klassen. Hon och trettio andra scouter från scoutkåren Maahiset deltog tillsammans i söndagens parad.
– Det känns roligt att vi har ett så här stort evenemang, där man får ropa sina egna kårramsor tillsammans med sina scouter. I år kändes det speciellt fint att delta eftersom jag fick vara fanbärare för min kår, säger Saarikoski.
Precis som många andra scouter på paraden, vill Saarikoski lyfta fram gemenskapen mellan scouterna.
– Som scout får man träffa många olika typer av människor. Det är också helt fantastiskt att man får delta i den här typen av evenemang, säger Saarikoski.
Sofia Saarikoski deltog för första gången i scoutparaden som fanbärare.

ANDRA LÄSER