6 döda och mer än 30 skadade – det här vet vi just nu om skjutningen i Chicago

En 21-årig man har gripits misstänkt för masskjutningen under en nationaldagsparad i Chicago-förorten Highland Park i USA. 6 personer dödades och runt 30 skadades i dådet.

Poliser på plats i Highland Park utanför Chicago, där flera människor skjutits ihjäl.
En man öppnade eld med ett gevär från ett tak på måndagsförmiddagen, lokal tid. Hundratals människor – en del med cyklar och barnvagnar – som deltog i firandet av 4:e juli flydde i panik när skott hördes en stund efter att paraden börjat. Vittnen talar om minst 20 skott.
– Vi höll på att göra oss redo för att marschera längs gatan när vågor av människor plötsligt kom springande mot oss. Och precis innan hörde vi pang, pang, pang, pang, pang. Jag trodde det var fyrverkerier, säger vittnet Emily Prazak till AFP.

Greps efter kort jakt

Efter en massiv polisinsats – med lokal polis, delstatspolis och FBI – kunde den misstänkte skytten gripas på måndagskvällen, några timmar efter skjutningen.
Den misstänkte gärningsmannen pekas ut som Robert Crimo, rapporterar flera amerikanska medier. Först uppgavs han vara 22 år, men enligt FBI är han 21, skriver AP.
Mannen greps efter en kortare jakt sedan en polispatrull fått syn på honom i hans silverfärgade bil på en större väg i Lake Forest i utkanten av Chicago, enligt Chicago Sun-Times.
Polisen uppger att fem av dödsoffren dödades direkt på platsen, medan den sjätte personen avled senare på sjukhus. De fem som dödades vid paraden var vuxna, men polisen har inga närmare uppgifter om den sjätte personen.
De lokala sjukhusen har tagit emot 26 patienter, varav 25 har skottskador, meddelar Brigham Temple, ansvarig för sjukvården i Chicagos storstadsområde, rapporterar CNN.
Patienterna är mellan 8 och 85 år gamla. Fyra eller fem av patienterna är barn. 19 av dem har skrivits ut efter att ha fått behandling.
Ett skjutvapen har hittats på det tak som gärningsmannen tros ha skjutit från. Mannen tog sig enligt polisen upp på taket via en stege som stod i en gränd. Fastigheten rymmer olika slags företagslokaler.
– Allt tyder på att han var diskret och väldigt svår att upptäcka, säger Christopher Covelli, talesperson för den lokala polisen, enligt CNN.
Över 100 poliser, bland annat från FBI, arbetar med händelsen i Highland Park.

Våldshyllningar på nätet

Motivet är oklart men Covelli beskriver dådet som "väldigt slumpmässigt, väldigt medvetet". Enligt honom verkar skytten ha riktat in sig på åskådarna.
Polisen finkammar nätet i jakt på ledtrådar. På sociala medier-konton som verkar tillhöra den misstänkte Robert Crimo finns det också en lång rad hyllningar av andra mord och masskjutningar, rapporterar NBC News.
Crimo ska ha rappat och spelat in musik, och i hans senaste musikvideor finns det skildringar av massmord, enligt NBC. I en video som lagts upp på Youtube står han insvept i den amerikanska flaggan i spåren av vad som ska se ut som en skolskjutning.
Mannen var även aktiv på olika nätforum där han diskuterade mord, självmord och död, rapporterar NBC.
– Han verkade alltid vara lite udda, men jag kan inte beskriva det bättre än så, säger en tidigare skolkamrat till den misstänkte skytten till tv-kanalen.

Biden: Meningslöst våld

President Joe Biden lovar i ett uttalande fortsatt kamp mot skjutvapenvåldet. Han beskriver hur han och hustrun Jill Biden är "chockade över det meningslösa vapenvåld" som återigen drabbar ett amerikanskt samhälle.
– Jag tänker inte ge upp kampen mot vapenvåldsepidemin, säger han och tillägger att även om han precis skrivit på den första vapenlagsreformen på flera årtionden så återstår mycket arbete.
Delstaten Illinois guvernör Jay Robert Pritzker talade uppgivet om den "amerikanska pesten" på en presskonferens, skriver AP.
– Jag är rasande eftersom det inte behöver vara så här. Medan vi firar den 4 juli bara en gång om året, har masskjutningar blivit en återkommande amerikansk tradition varje vecka – ja, varje vecka.
Tomma stolar där människor satt för att följa paraden genom Chicago-förorten Highland Park.

ANDRA LÄSER