När USA debatterar Finlands Natomedlemskap gör både Sven Dufva och vinterkriget entré

Finland och Sverige har blivit hett stoff i de amerikanska medierna.

De amerikanska tongångarna kring ett svenskt och finskt Natomedlemskap är förhållandevis positiva.
16.04.2022 07:30 UPPDATERAD 16.04.2022 17:52
När president Sauli Niinistö besökte Vita huset tidigare i vår, citerade Joe Biden sin företrädare Barack Obama - som lär ska ha sagt att allt fixar sig om vi bara låter de nordiska länderna ta över.
Det är ett uttalade som på ett träffsäkert sätt beskriver den generella amerikanska uppfattningen om Finland och norden.
Inom den internationella politiken betraktas nordborna som seriösa, ärliga, samarbetsvilliga, realistiska och förnuftiga. Det är ingen hemlighet. Vad man tycker om ett finskt eller svenskt Natomedlemskap har man däremot varit betydligt mer fåordig om. Mest beror det på att man önskat hålla sig utanför den offentliga debatten.
Efter onsdagens möte i Stockholm mellan statsministrarna Sanna Marin och Magdalena Andersson är det dock slutviskat i USA. Visserligen tiger Vita huset fortfarande i väntan på de officiella besluten, men i övrigt är Finland och Sverige plötsligt hett stoff i medierna.
För det mesta är tongångarna positiva.
Ledarredaktionen på Washington Post gick på torsdagen starkt ut med en rubrik som förkunnade att Finlands och Sveriges plats är i Nato.
Ett finskt och svenskt medlemskap är någonting som USA och resten av militäralliansen borde välkomna, skriver tidningen som också noterar det redan existerande nära samarbetet med Nato och de betydande diplomatiska, ekonomiska och militära resurser som bägge länder besitter och som skulle gagna Nato.
Det skulle stärka Natos avskräckande kraft och följaktligen minska risken för krig, anser Washington Post.
På nyhetskanalen CNN återkom man till Finlands och Sveriges eventuella Natomedlemskap i flera repriser under två hela dagar. Ibland verkade det dock handla mer om president Vladimir Putins strategiska blunder än om Finlands och Sveriges säkerhet. I rubriken i en webbartikel gottade man sig åt att Putins “mobbning” misslyckats, eftersom de nordiska grannarna efter decennier av neutralitet och alliansfrihet nu verkar redo att klä sig i Nato-uniform.
I samma anda hånades Putin i aktualitetsmagasinet Morning Joe på MSNBC, med en publik på nästan en miljon tittare.
Med tanke på hur det gick i vinterkriget så misstänker jag att det inte finns någon större vilja att försöka sig på det på nytt, sa programvärden Joe Scarborough med ett illa dolt förakt i rösten.
På Fox News konstaterade en av kanalens säkerhetspolitiska experter att ett finskt medlemskap är fantastiska nyheter för USA, men en katastrof för Ryssland, och att USA och Nato bör godkänna de eventuella ansökningarna i ilfart.
Men alla är inte beredda att omedelbart rulla ut den röda mattan för de nordiska nykomlingarna. Det ryska kärnvapenskramlet och det faktum att ett finskt medlemskap skulle innebära en ny, nästan 1 300 kilometer lång gemensam gräns mellan Nato och Ryssland, oroar somliga proffstyckare.
- Det finns en reell risk att Nato skulle behöva försvara Finland och Sverige mot en rysk attack. Om de inte litar tillräckligt på sina egna arméer, så blir alliansen sårbar precis när risken för en konflikt med Ryssland ökar.
Så skriver Christopher S. Chivvis, säkerhetspolitisk expert på den kända tankesmedjan Carnegie Endowment for International Peace.
På den mindre kända tankesmedjan Defense Priorities uttrycker sig Ben Friedman ännu skarpare när han säger att Finland inte har någon automatisk rätt till medlemskap och att USA fortfarande ska välja själv vem man vill försvara.
Men de här rösterna verkar vara undantag som kontras bland annat av Ivo Daalder, USA:s före detta Nato-ambassadör, som påpekar att Finland har en mycket kapabel militär som kan hjälpa Nato att trygga Baltikums säkerhet.
Försvarsskribenten Shashank Joshi på the Economist är av samma åsikt då han påminner att Finland har Europas största artilleri, som kan hjälpa Nato att försvara alliansens nordliga flank och Baltikum.
Något överraskande dyker även Fänrik Ståls sägner upp i debatten i en text som publicerats i tidningen Foreign Policy av den svenskfödde journalisten och forskaren Elisabeth Braw.
Braw, som också jobbar för den konservativa tankesmedjan American Enterprise Institute, jämför Finlands agerande under de senaste veckorna med Sven Dufvas mod i Runebergs klassiska diktverk.
- Finland har kollektivt visat sig vara en så modig soldat att Nato förväntas välkomna Finland med öppna armar, skriver Braw.
Men samtidigt frågar hon om det finska modet kommer att sträcka sig ända till de mer avlägsna medlemsländerna ifall de behöver hjälp. Det är en fråga som den finska riksdagen måste ta ställning till, konstaterar hon.
- I den närmaste framtiden riskerar kriserna ändå att infinna sig vid Finlands egna gränser, vägar och broar. Finland behöver Nato precis i det ögonblick som Nato också behöver Finland, slår Elisabeth Braw fast.

ANDRA LÄSER