ANNONS:

Investera i bitcoins vs aktier: vad är skillnaden?

År 2021 översteg antalet kryptovalutaanvändare globalt 100 miljoner
Annons
Många investerare tror att bitcoins skiljer sig väldigt mycket från aktier – i själva verket har de en hel del gemensamt. © Coinmotion
De små investerare som har köpt bitcoins är så många att deras investeringar tävlar med alla institutionella investerares sammanlagda investeringar. Bitcoin fortsätter att locka nya investerare – men vet de hur denna nya tillgång fungerar? Ja, det gör de – att investera i bitcoins är inte så annorlunda än att investera i aktier.
Bäst att få det sagt en gång för alla. Bitcoins och aktier verkar vid första anblick vara som natt och dag. Bitcoins har bara tolv år på nacken, medan fenomenet med börsnoterade företag uppstod för ett par hundra år sedan. Det här är de största skillnaderna.

Bitcoin vs aktier: har de ingenting gemensamt?

Såväl bitcoins som aktier kan uppenbarligen stiga och sjunka i värde, att investera i någon av dem innebär alltså alltid en risk. Kryptovalutor har blivit kända för sin dagliga volatilitet. Aktier tenderar däremot inte att sjunka eller stiga i värde dramatiskt och utan förvarning. Om en aktie rasar med 10 % kan man säga att den faller fritt. För en långsiktig bitcoin-investerare är en sänkning på 10 % tråkig, men ingenting att oroa sig över.
Satoshi Nakamoto, den anonyma skaparen av bitcoin, hade en vision om decentraliserade ”digitala kontanter” som skulle bli ett skydd mot inflation snarare än en digital tillgång. Du kan betala med bitcoin i några butiker i Finland och utomlands – även om detta inte är valutans primära användning.
Bitcoin är inte ett företag. Ingen enskild enhet – inte ens skaparen av bitcoin – kontrollerar den på det sätt som en styrelse styr ett offentligt företag. Bitcoin har öppen källkod, så vem som helst kan granska den. Systemet styrs av ett nätverk av ”miners” – som antagligen består av hundratusentals personer. De kan föreslå ändringar till bitcoinnätverket som blir av när alla miners uppnår konsensus. Bitcoinnätverket är med andra ord mer transparent än offentliga företag.

Vad har aktier och bitcoins gemensamt?

En smart investerare kan också hitta likheter mellan bitcoins och företagsaktier. För det första kan du kan tjäna passiv inkomst genom både bitcoin och aktier.
I stället för dividendutdelning kan du tjäna ränta genom utlåning av dina bitcoins. Kryptoutlåningsmarknaden blomstrar. Vem som helst kan investera och öppna ett bitcoin-räntekonto, på samma sätt som i en vanlig bank.
För det andra är det inte svårt att förstå vad som påverkar bitcoinkursen om du vet hur marknaden rent allmänt fungerar. Precis som när det gäller företagsaktier går bitcoinkursen upp i samband med goda nyheter, och ned i samband med dåliga.
Bitcoin växte från 0,08 dollar år 2010 till sin rekordnotering på 64 805 dollar i april 2021. Lagen om utbud och efterfrågan avgör också den långsiktiga kursökningen på bitcoin. Precis som när det gäller guld, finns det en begränsad mängd bitcoins att bryta. Samtidigt fortsätter investerarna, allt från MicroStrategy till vanliga personer, att samla på sig bitcoins. Detta innebär att utbudet på bitcoins gradvis minskar, medan efterfrågan fortsätter att öka. En smart investerare ser helhetsbilden.
År 2021 finns det över 100 miljoner kryptovalutaägare eftersom det inte är svårare att investera i kryptovaluta än i företagsaktier. Tröskeln för kryptoinvesteringar är låg. En Amazon-aktie (AMZN) går för nästan 3 400 dollar (i skrivande stund) – men envar kan köpa en del av en aktie i stället för att betala 3 000 på en gång. Det samma gäller för bitcoins.

Auktoriserad finsk kryptomäklare hjälper till med investeringar i BTC

Du måste alltid göra egna efterforskningar innan du fattar ett ekonomiskt beslut. Men om du redan vet hur aktiemarknaden fungerar är du ett steg närmare att bli en kryptoinvesterare.
Kryptomäklarföretaget Coinmotion Oy, grundat i Jyväskylä år 2012, har redan introducerat 100 000 finländska användare. Genom Coinmotion lägger du enkelt och tryggt till bitcoins i din portfölj. Dessutom är pengarna trygga på en inhemsk plattform: FIN-FSA har auktoriserat Coinmotion som betalningsinstitution och tillhandahållare av kryptovalutatjänster.
Kom i gång genom att skapa ett kostnadsfritt konto
Prata med våra privata kryptomäklare

FAKTA

• Bitcoin skapades i januari 2009.
• Det kommer aldrig att skapas mer än 21 miljoner bitcoins.
• I april 2021 nådde bitcoin sin senaste toppnotering på 64895dollar.
• Bitcoin är den tillgångsklass som nått bäst resultat under det senaste årtiondetmed en årlig avkastning på 230 procent.
FÖRFATTARE
Valeriya Kushchuk
Henry Brade, grundare av och styrelseordförande för Coinmotion Oy. © Coinmotion
På samma sätt som börsnoterade aktier, går bitcoinkursen genom bull- & bearmarknader, kortsiktiga korrektioner och återhämtningar. Källa till grafen över BTC-kurser: coinmarketcap. © coinmarketcap
© Coinmotion