Tjugotusen mötte Elisabet – festligaste upptakten sedan tsarens tider

Man behöver visst inte vara utpräglat rojalistiskt eller anglofilt lagd för att fastslå att det här nog var den festligaste entré Helsingfors någonsin skådat – åtminstone sedan de fjärran dagar, då den ryska tsaren i nåder behagade förtrycka oss och någon gång även anlöpa vår Södra hamn. Så skrev HBL den 26 maj 1976 då drottningen och prins Philip besökte Finland.

Soligt på slottsbalkongen. President Kekkonen drar undan flaggan som i den okynniga majvinden gjorde sitt bästa att dölja drottning Elisabets och prins Philips vänliga vinkningar. 
09.09.2022 13:23 UPPDATERAD 09.09.2022 14:55
Drottning Elizabeth II gick bort den 8 september 2022, 96 år gammal. HBL återpublicerar en av artiklarna som skrevs under drottningens och Philips besök i Finland i maj 1976.
Denna majtisdagsmorgon bidrog allt till att ge en grann upptakt åt det första brittiska statsbesöket i Finland – det fina solgasset, västan som sträckte alla flaggor och drottningjaktens alla väldiga standar, mänskomassorna på kajer, torg och Observatorieberg, den unga och rikt nyanserade grönskan, armadan av småbåtar som svärmade kring HMY Britannia.

ANDRA LÄSER