Sture Fjäder och Eva Biaudet i luven på varandra – ”Vill du jobba med kommunisterna?”

Debatten om SFP och Sannfinländarna går på höga varv i en debatt på Facebook. Samlingspartiets kandidat Sture Fjäder anklagar Eva Biaudet (SFP) för att samarbeta med ”kommunisterna”.

Frågan om SFP kan tänka sig att samarbeta med Sannfinländarna väcker het debatt. Sture Fjäder, kandidat för Samlingspartiet, undrar om Eva Biaudet hellre samarbetar med ”kommunisterna”.
Ingemo Lindroosingemo.lindroos@hbl.fi
12.01.2023 17:30
Debatten har uppstått efter att riksdagsledamot Eva Biaudet (SFP) delade kampanjen #intemittsfp, som Svensk Ungdom har startat. Diskussionen handlar om SFP borde säga rakt ut att partiet inte vill sitta i samma regering som Sannfinländarna, efter Socialdemokraterna, De Gröna och Vänsterförbundet har meddelat att samarbete med Sannfinländarna inte är aktuellt.
Biaudet anser att SFP tydligt ska säga nej till Sannfinländarna. Det har i sin tur Sture Fjäder, tidigare SFP:are och numera kandidat för Samlingspartiet, reagerat starkt på. I ett inlägg på Biaudets Facebook-vägg skriver Fjäder så här: 
”Jag kan fråga av dig, vill du jobba med kommunisterna? Det hade jag inte trott”, skriver Fjäder, och fortsätter: 
”År 2015 då vi införde mera befogenheter åt Supo (Skyddspolisen} att kolla terroristhot röstade du och kommunisterna emot. Ingen annan. Nu när riksdagen beslöt om gränshindret så stödde du kommunisterna och det att inget stängsel byggs. Så du tycks trivas bättre med Vänsterförbundet och kommunisterna än med tex Samlingspartiet.”
HBL ringer upp Sture Fjäder för att fråga om ordvalet att Biaudet vill samarbeta med kommunister. 
– Det var ett svar på att hon sade att jag vill regera med Sannfinländarna. Det har jag inte sagt! Varken Petteri Orpo eller jag som kandidat kommer att meddela något före valet. Men det är klart att om vi vill ha en förändring i politiken så är det lättare med en borgerlig regering.

Men bara att säga nej till Sannfinländarna betyder väl inte automatiskt vänster? 

– Först kom De Gröna, Vänstern och sedan sossarna och meddelade att de inte ingår i en regering om Sannfinländarna finns med. Om SFP går och säger att de inte tänker ingå i en regering med Sannfinländarna, så betyder ju att de ingår i det blocket.
– Det här kommer ju att leda till att vi får en blockpolitik i Finland. Det ser ju ut så nu då. Om SFP tar det här beslutet som Eva vill, så hör de ju till vänsterblocket. Då blir det ju som i Sverige, säger Fjäder.
Fjäder konstaterar att det visserligen finns två regeringsalternativ, ett borgerligt och ett blårött, men han vill inte ta ställning till dem. 

Hur tänkte du kring ordvalet kommunisterna?

– Jag tänkte att det ska finnas skillnader i politiken. Det är klart att Anna Kontula (VF) har en kurs på nätet där hon berättar vad kommunisterna är och att hon är kommunist. Och Li Andersson säger att hon är marxist. Man ska ha ett konsumentskydd i politiken. Vänsterförbundet är ett vänster-socialistiskt-kommunistiskt parti. En del av riksdagsledamöterna säger att de är kommunister. Och är man marxist så är man väl kommunist?
– Det är mitt sätt att tala i politiken, att man ska säga som saken är. Det får bli rubriker, konstaterar Fjäder. 
I sitt inlägg på Facebook nämner Fjäder två omröstningar i riksdagen där Biaudet har röstat på samma sätt som Vänsterförbundet, och annorlunda än partiets andra ledamöter.

Biaudet skrattar 

Eva Biaudet skrattar först när hon får frågan om Fjäders reaktion. 
– När jag var ung var vi i samma parti och han satt på ett annat ställe på den politiska kartan. Han har kanske haft svårt att hitta en plats och vädrar nya vindar på den politiska kartan, närmare det rydmanska gamla gänget, säger hon.
Wille Rydman hörde till den mer konservativa delen av Samlingspartiet innan han gick ur gruppen och anslöt sig till Sannfinländarna. 
– Men jag tror att det handlar om ett politiskt spel. Och det är klart att det för honom är svårt att inte kommentera vad SFP borde vara, eftersom det är hans gamla hem, fortsätter Biaudet.
– Liksom till exempel Sannfinländarna ganska mycket drar på, så försöker han skapa sådana här bilder eller falska sloganer.
Biaudet är kritisk till att man blir sedd som vänster bara för att man är kritisk till samarbete med Sannfinländarna.
– Det är klart att om mänskliga rättigheter och sådant är vänster, så må vi alla vara vänster! Det var Annie Lööf (f.d. ledare för Centerpartiet i Sverige) som sade det så bra, att hon inte kan förstå att ren anständighet har börjat tolkas som vänster. Man har ju tagit den här retoriken från Sverige och andra ställen, från valkampanjer. Man suddar ut verkligheten, ger människor en bild och underskattar deras förmåga att analysera. 

ANDRA LÄSER