Bandyhallen i Helsingfors kan bli klar nästa år

Bandyhallen i Helsingfors är ett steg närmare att bli verklighet.

I framtiden kanske bandyfinalerna kan avgöras inomhus.
Helsingin Luisteluareena och fastighetsfirman Wasa Group har tecknat ett intentionsavtal om att bygga en ishall i Malm i Helsingfors. Isen är tänkt att bli av samma storlek som en fotbollsplan och ska lämpa sig både för konståkning och bandy. Det skulle bli Finlands första bandyhall.
Wasa Group ska stå för de cirka 10 miljoner euro som krävs för att bygga bandyhallen. Helsingin Luisteluareena blir hyresgäst och driver verksamheten.
Om Helsingfors stad ger grönt för att förlänga områdets tomtreservering kan bygget köra i gång direkt. Då kan bandyhallen vara klar redan mot slutet av nästa år. Helsingfors stads bidrag skulle bestå av att subventionera träningsavgifterna för de som använder bandyhallen, totalt 200 000 euro per år. Målsättningen är att bandyhallen når upp till 100 000 användare årligen.
Samtidigt meddelar Finlands skridskoförbund och Finlands konståkningsförbund att planerna på att bygga en skridskohall i Kvarnbäcken i Helsingfors också framskrider. Myllypuron Jääurheilukeskus har tecknat ett intentionsavtal med YIT och Caverion Suomi om att utveckla projektplanerna. Skridskohallen beräknas kosta cirka 20 miljoner euro.
Skridskohallen ska bland annat ha en 400 meter lång bana för hastighetsåkning och en 427 meter lång löpbana. Det skulle vara Finlands första inomhusbana för hastighetsåkning och meningen är att skridskohallen också kan stå värd för EM och VM.
ANDRA LÄSER